Tidigare i veckan försökte en man elda upp sin familj för att slippa utvisas.
1 av 4
Tidigare i veckan försökte en man elda upp sin familj för att slippa utvisas. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
När gränspolisen kom för att hämta Ali fick han panik och hoppade ut från balkongen ...
2 av 4
När gränspolisen kom för att hämta Ali fick han panik och hoppade ut från balkongen ... - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
... sex våningar upp på Ramels väg i Malmö.
3 av 4
... sex våningar upp på Ramels väg i Malmö. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Fler tar till drastiska åtgärder för att slippa utvisas till sina hemländer.
4 av 4
Fler tar till drastiska åtgärder för att slippa utvisas till sina hemländer. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Skulle utvisas - hoppade från sjätte våningen

600 asylsökande barn saknas, en man planerade att elda upp hela sin familj och en annan försökte begå självmord. Allt fler tar till drastiska åtgärder för att slippa återvända till det land varifrån de en gång flytt.


Uppmärksammade fall

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat flera fall där människor desperat försökt undvika att bli utvisade. En del har fått stanna, en del inte.

Khaled Khodeda kom till Sverige från Irak efter att ha blivit hotad till döden. Efter tre år i Helsingborg utvisades han tillsammans med sin fru tillbaka till hemlandet. På plats i Irak bröt sig flera män in i bostaden där Khodeda höll sig gömd. Han blev slagen med hammare och fick halsen avskuren. Khaled avled till följd av sina skador.

Ganna Chyzhevska, 91 år, hotades av utvisning till Ukraina, trots att hon är dement och inte har några släktingar kvar i hemlandet. En knapp timme innan planet skulle lyfta kom beskedet om att hon får stanna i Sverige tills vidare. Fall kommer att omprövas.

Fatame Hosseini skulle utvisas till Iran, varifrån hon flytt tillsammans med sin dotter, eftersom att deras säkerhet var hotad. Fatame blev lurad till polisstationen i tron om att hon skulle förnya sitt iranska pass, i stället låstes hon in i väntan på utvisning.

Marzieh Kamangar, 31 år. Blev hämtad från förvaret i Märsta och skulle utvisas till Iran. Då meddelade plötsligt polisen att de fått ett fax från migrationsdomstolen där det stod att hon var fri. Marzieh kommer från en familj där 15 personer har avrättats på grund av att det kämpat för demokrati och frihet.

Michael, 40 år från Eritrea. Hämtades från förvaret i Gävle och kördes till Arlanda, men när han skulle på planet kämpade han emot så att personalen inte lyckades få ombord honom. Då fördes han i stället till förvaret i Märsta, eftersom att det var fullt på den plats där han tidigare suttit. Michael, som är pingstvän, flydde från Eritrea för sex år sedan. Han vet att han kommer att hamna i fängelse om han utvisas till Eritrea.

Thang, 16 år skulle utvisas till Vietnam, trots att han bott i Sverige i sju år och inte har någon som helst anknytning till Vietnamn längre. Efter flera månaders kamp med myndigheter och Migrationsverket kom beslutet om att han ska få stanna.

Ali Mansouri, 28 år satt på förvaret i Märsta. Vid två tillfällen har han varit extremt nära att utvisas till Iran, men båda utvisningarna har stoppats i sista stund. Efter 100 dagar i förvar fick han glädjebeskedet - han fick stanna.

Pastor Jean utvisades till Kongo där han torterades, men efter tre månader fick han återvända till Sverige.

Ali Mohamad Kazim såg ingen annan utväg än att hoppa från sexvåningsbalkongen när gränspolisen stormade in för att hämta honom.

– Jag ville hellre dö än tas med till flyget, berättar han för Sydsvenskan.

Ali överlevde hoppet med flera frakturer och en sårskada i bakhuvudet. Han berättar att han hoppade för att han blev vettskrämd när polisen stormade in i den lägenhet där han höll sig gömd. Först försökte han låsa in sig i ett rum och därefter försökte han bilda en strypsnara av en antennsladd, men hann inte förrän polisen var på väg att ta fast honom. Så han hoppade.

– Jag ville strypa mig själv. Om de skickar hem mig kommer jag att dö och min kropp försvinna. Dör jag här kan jag i alla fall begravas, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Ali och hans vän var polisens agerande hotfullt; "de betedde sig som om de skulle gripa en mördare". Han menar att situationen fått en annorlunda utväg om poliserna betett sig annorlunda. Men hos polisen har man en annan version. I det pressmeddelande som skickades ut om händelsen skrev man att Ali i stället för att ha hoppat skulle ha klättrat ner till marken på ett stuprör. Det finns dock inget stuprör på byggnaden.

– Jag vet inte varför den uppgiften kom ut. Det var väl ett snöre eller något liknande, säger Petra Stenkula, chef för gränspolisen, till Sydsvenskan.

Ingripandet mot Ali har anmälts till internutredningen och själv kommer han att försöka stoppa utvisningen genom att ansöka om verkställighetshinder.

600 barn har försvunnit

Ali Mohamed Kazim är långt ifrån ensam om att hellre försöka ta sitt liv än att tvingas återvända till hemlandet. Veckan efter Alis självmordsförsök försökte en annan man ta livet av både sig själv och sin familj, efter att ha fått besked om en väntande utvisning.

Samtidigt kommer rapporter om att 600 barn som fått avslag på sin asylsökan försvunnit sedan 2007. Hittills i år har redan 75 minderåriga försvunnit.

En av dem är 17-årige Gana (som egentligen heter något annat). Efter att han fått avslag på sin asylansökan valde han att lämna boendet för ensamkommande ungdomar för att slippa lämna Sverige. Utan vare sig kontakter eller pengar väntade ett liv på gatan i Stockholm.

– Jag åkte tunnelbana tills den slutade gå. Den slutar gå klockan ett, två någonting. Sen väntade jag tills den gick igen, det brukade vara vid fyratiden. Då gick jag in och sov på tåget. Jag sov till klockan åtta varje dag, för jag tänkte att det kanske kommer biljettkontrollanter efter åtta, säger han till SR Ekot.

Trots att både polisen och Migrationsverket känner till de "avvikande" barnen anstränger man sig inte för att försöka hitta dem.

– Hade vi haft någon adress att söka på,  hade vi fått in nåt tips, så hade vi naturligtvis kunnat söka på någon adress, men vi har ingenting att gå på, säger Peter Norén, kriminalinspektör på gränspolisen i Malmö, till SR Ekot.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!