Izabella, 14, vågar inte gå till skolan längre.
1 av 4
Izabella, 14, vågar inte gå till skolan längre. - Foto: Privat
Meddelandena togs bort efter att Izabellas mamma uppmärksammat kränkningarna.
2 av 4
Meddelandena togs bort efter att Izabellas mamma uppmärksammat kränkningarna. - Foto: Privat
"Han (polisen) trodde inte att han skulle kunna göra något. Det är jättejobbigt", säger Izabella efter besöket hos polisen.
3 av 4
"Han (polisen) trodde inte att han skulle kunna göra något. Det är jättejobbigt", säger Izabella efter besöket hos polisen. - Foto: Privat
Izabella säger att det känns som om ingen bryr sig.
4 av 4
Izabella säger att det känns som om ingen bryr sig. - Foto: Privat

Izabella,14, utsattes för grova kränkningar – vågar inte gå till skolan

När hon inte längre orkade gå till skolan såg mobbarna till att flytta trakasserierna från skolans korridorer – ut på nätet. Där uppmanade okända personer Izabella Axelsson, 14, att ta livet av sig. En person erbjöd sig dessutom att hjälpa till.


13-årig flicka fick till slut nog

För ett par veckor sedan framkom det att en 13-årig flicka, hemmahörande i Kumla, tagit sitt liv genom att hoppa framför ett tåg.

Mobbningen och hatkommentarerna blev till slut för mycket.

Polisen har sedan dess gripit en 44-årig man som misstänka ligga bakom  trakasserier, sexuellt ofredande och utnyttjande av barn.

Snabbare utredning

Den senaste tidens uppmärksamhet kring exempelvis uthängningar på Instagram och näthat har fått polisen att ta tag i fallet med den 13-åriga flickan i Kumla både snabbare och med ökad kraft.

Kanske det kan ske en förändring i hur polisen bedömer fall av den här karaktären.

– Den här frågan är extra uppmärksammad just nu i och med att det har varit debatt under lång tid, och extra mycket de senaste veckorna, om hot på internet, säger presstalesmannen Mats Nylén till SVT.

SANDVIKEN. Näthatet och kränkningarna bland unga på internet breder ut sig – och blir allt grövre i såväl språk som ton. 

"Du är så sjukt jävla ful, jävla äckel. Du borde ta livet av dig".

Det - och många andra grövre meddelanden - möttes 14-åriga Izabella Axelsson av på en känd internetsajt. 

I detaljerade inlägg uppmanade okända personer Izabella – en vanlig, tonårig flicka på Söderskolan i Sandviken – att ta livet av sig.

"Jag kan köpa repet åt dig eller vad du nu vill använda. Säg bara till när och vart så betalar jag, allt för att slippa ditt fula äckliga jävla fejs", går det att läsa i ytterligare ett inlägg, vars avsändare är okänd då sajtens koncept är att man kan ställa frågor till registrerade användare – anonymt. 

"Polisen verkade inte bry sig"

Izabellas mamma, Jenny Axelsson, publicerade en skärmdump av kränkningarna på Facebook – ett inlägg som sedan dess har delats över 3 000 gånger.

Under tisdagen polisanmälde familjen kränkningarna mot dottern.

– Vi har gått till polisen men de är som de är. Vi satt där i fem minuter och de verkade inte bry sig alls faktiskt. De frågade vad som hänt, sa att vi borde anmäla och se vad som händer, säger Izabella till Nyheter24.

Men det är inte bara på nätet som Izabella har fått uppleva kränkningar och mobbning.

Sedan en tid tillbaka vågar hon inte längre gå till skolan hon började på, så sent som i höstas.

– Jag har fått mycket mobbning så jag har varit hemma i flera veckor nu och skolan tar mig inte på allvar.

Möten utan resultat

Och det är återkommande i Izabellas berättelse - upplevelsen om att inte tas på allvar. Att vuxna, auktoritära personer i omgivningen sopar problemen under mattan. Möten efter möten efter möten som avlöser varandra, men inte leder någonstans.

– Skolan kommer inte ta något ansvar alls. Jag har gått där sedan september och de tar mig inte på allvar. Jag vet inte hur många möten vi har haft sedan det började hända saker. Den enda gången det hände något var när mamma blev arg, säger Izabella.

Anna-Karin Lindblom är rektor på Söderskolan i Sandviken och den som har ansvar för Izabellas tillvaro på skolan. Hon har haft kontakt med Izabellas föräldrar.

Efter kränkningarna på nätet har man nu kommit överens om att Izabella ska få en typ av hemundervisning.

– Jag har haft kontakt med pappan och bestämt att hon ska vara hemma fram tills påsklovet. Hon kommer till skolan och hämtar material, så det är ingen regelrätt hemundervisning, säger Lindblom till Nyheter24.

"Det är ingen lösning"

Lindblom säger att hon fick reda på kränkningarna mot Izabella under måndagen.

Hon är också medveten om att Izabella inte har vågat gå till skolan den sista tiden. Eller åtminstone att hon har "haft hög frånvaro". 

Hur ser du på att en av dina elever inte vill komma till skolan som du är ansvarig för?

– Det är ju så att hon inte vill komma till skolan och det måste vi respektera. Hemundervisningen är en tillfällig lösning, det är ingen lösning på sikt att hon ska sitta hemma med skolarbetet. Lösningen är ju att hon ska vilja komma till skolan

Izabella upplever det som om att skolan inte tar henne på allvar. Vad kommer skolan att göra för att hjälpa Izabella framöver?

– Nu har jag inte sett, bara hört, men jag förstår att det är grova kränkningar så vi tar det absolut på allvar. När sånt här händer arbetar vi utifrån vår plan på skolan som går ut på att alla lever ska känna sig trygga och vill komma hit.

För Nyheter24 berättar Izabella att hon tror att det är minst en elev på skolan som ligger bakom kränkningarna.

– Självklart är skolans ansvar i det här stort och vi tar det på allvar. Utifrån samtalen jag har haft med vårdnadshavarna vet vi inte vem som gjort det här, mer än att Izabella tror att det är någon på skolan.

Tror du att Izabella vill komma till skolan så länge det pågår mobbning? 

– Vårt uppdrag är att få slut på mobbningen, säger rektorn, Anna-Karin Lindblom.

Inte vidare hoppfull

Det är svårt att tro att Izabella bara är 14 år gammal. I samtalen med Nyheter24 berättar hon lugnt och sansat om sina upplevelser och de grova kränkningarna. Hon har själv valt att vara öppen om situationen. I det aktuella facebookinlägget kommenterar hon och tackar främlingar för att de faktiskt reagerar och bryr sig.

Men Izabella är inte vidare hoppfull om att faktiskt få hjälp - i synnerhet inte från polisens håll.

– Polisen trodde inte de skulle kunna göra något. Det är jättejobbig att läsa att man "ska ta livet av sig" och så säger polisen att de inte kan göra något, säger hon, och tillägger:

– Men det är väl deras jobb?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.