Den romska flaggan (t.v) stoppades i Växjö – men fick svaja ikapp med den svenska (t.h) i Göteborg.
Den romska flaggan (t.v) stoppades i Växjö – men fick svaja ikapp med den svenska (t.h) i Göteborg. - Foto: Scanpix

M-politiker stoppade romska flaggan: "Det måste sättas en gräns"

I dag var det tänkt att den romska flaggan skulle hissas utanför kommunhuset i Växjö – men i sista stund stoppade kommunledningen hissningen.


Romer i Sverige

Den 8 april är romernas nationaldag. En dag som firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London. Då infördes också den romska flaggan med ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält. 

Romer har funnits i Sverige i minst 500 år. Tidigare sade man zigenare, men det uppfattas av många som nedsättande. I stället säger man numera rom.

VÄXJÖ. Tanken var att kommunhuset i Växjö skulle uppmärksamma romernas internationella dag – som infaller den 8 april varje år – genom att hissa den romska flaggan i dag.

Det på initiativ av Växjönätverket Flysam, där bland annat Amnesty ingår.

Men så blev det inte.

Enligt Smålandsposten satte kommunledningen ner foten och stoppade flagghissningen.

"Förfärligt"

– Någonstans måste det sättas en gräns. Det går inte att flagga för varje folkgrupp någon tycker synd om. Det kan uppstå vilka diskussioner som helst, säger moderata kommunalrådet Bo Frank, som var den som valde att blåsa av flaggceremonin, till tidningen.

Vänsterpartisten Carin Högstedt fick grönt ljus för hissningen så sent som i fredags – och klockan nio på måndagsmorgonen skulle flaggan upp i topp. Men väl på plats dök inte flagghissaren upp.

– Det visade sig ha kommit en kontraorder från Bo Frank om att det inte skulle hissas någon flagga. Jag vet inte varför, jag har inte fått något skäl. Jag tycker det är förfärligt, säger Carin Högstedt.

"Det går åt rätt håll"

Enligt kommunchefen Ove Dahl hissar kommunen enbart nationalstatsflaggor - med Prideflaggan som enda undantag.

– Det är bara nationsflaggor som vi hissar. Det är anledningen, säger Dahl till Smålandsposten.

Samtidigt, i Göteborg, hissades den gröna och blå romska flaggan på Gustaf Adolfs torg. För första gången svajade den ikapp med den svenska flaggan.

– Vi är så glada över att få fira vår dag på torget. Det känns som att vi blir mer och mer accepterade i samhället, att det går åt rätt håll, säger Kolja Sarov från romska rådet, till Göteborgs-Posten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!