Syster Sol (t.h) är med i kampanjen.
1 av 3
Syster Sol (t.h) är med i kampanjen. - Foto: Scanpix / Pressbild
Tre killar friades från våldtäkt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
Tre killar friades från våldtäkt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Nu inleds kampanjen "FATTA".
3 av 3
Nu inleds kampanjen "FATTA".

Män i Umeå friades från våldtäkt – nu gör artister låt om domen

Den 15 maj friades tre unga män från våldtäkt trots att de fört in en tom vinflaska i en ung kvinnas underliv så att hon började blöda. Nu har två organisationer startat en kampanj mot våldtäkter – och den friande domen har inspirerat artister till att skriva en låt.


Bidra med egna berättelser

Låten ska produceras av Embee (Looptroop Rockers). Om du vill bidra till låten och kampanjen kan du gå in på den här sajten och dela med dig av dina egna erfarenheter.

UMEÅ. Den friande våldtäktsdomen i Umeå tingsrätt fick enormt stor uppmärksamhet i medier över hela landet. Tre män i 18-årsåldern förde in en vinflaska i en ung kvinnas underliv så att hon började blöda.

Kvinnan hävdade att hon blivit fasthållen och att hon pressade ihop benen för att stoppa männen. Men tingsrätten ansåg att det saknades bevis för att konstatera att kvinnan inte samtyckt till sex.

Vill berätta om egna erfarenheter

Nu har den friande domen blivit drivkraft för organisationerna Femtastic och Crossing Boarders som skapat kampanjen "FATTA". En kampanj mot våldtäkter och vars mål är att skapa en låt av hiphip- och reggaeartisterna Cleo och Syster Sol.

– Jag vill göra låten för att berätta om saker jag själv varit med om som än i dag bidrar till ett konstigt förhållande till min kropp och mitt sexliv, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui till kampanjens hemsida.

Vill att politiker tar tag i frågan

Artisterna förklarar att de vill samla in berättelser om sex som inte varit på berättarnas egna villkor. Tanken är att få folk att förstå att sex handlar om samtycke samt att politiker ska förbättra våldtäktslagstiftningen.

– Det tog lång tid innan jag förstod var mina gränser fanns och jag vet att många delar mina erfarenheter. Jag tror att vi måste prata om saker som vi upplevt och på så sätt fatta och sätta gränser tillsammans, säger Missaoui till hemsidan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!