Ny delårsrapport från Migrationsverket.
Ny delårsrapport från Migrationsverket.

Färre tvångsavvisningar av ensamkommande barn

Antalet ensamkommande barn som avvisats från Sverige har minskat rejält under årets fem första månader jämfört med samma tid förra året.


Under perioden januari - maj 2013 tvångsavisades hälften så många ensamkommande barn från Sverige jämfört med 2012, det visar en ny delårsrapport från Migrationsverket. Förra året var antalet tvångsavvisade barn 80, i år är det nere på 40.

Stor skillnad i avvisningar inom Europa

Förra året tvångsavvisade 49 av 80 barn till andra medlemsstater i EU i enighet med den så kalla Dublinförordningen, något som ändrats rejält till i år. Av de barn som tvångsavvisats så här långt i år har majoriteten, 28 av 40, avvisats till deras hemländer eller ursprungsländer skriver Migrationsverket.

Nya riktlinjer

Ändringen består till stor del på en dom i EU-domstolen där det slagits fast att Dublinförordningen i vissa delar inte ska gälla för ensamkommande barn, något som lett till att Migrationsverket enligt den nya rapporten nu "analyserar och ser över konsekvenserna av gällande domslut för bland annat återvändandearbetet".

Något som man skriver antagligen kommer att få stor inverkan på Migrationsverkets framtida arbete, skriver man i rapportens slutsats.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!