Serhan – dagens vardagshjälte.
1 av 3
Serhan – dagens vardagshjälte. - Foto: Privat / Faksimil / SCANPIX
Serhan Cetin räddade en man som ramlat ned på tunnelbanespåret.
2 av 3
Serhan Cetin räddade en man som ramlat ned på tunnelbanespåret. - Foto: Privat
Cetin hade tänkt på "spårtjuven" sedan länge och ville visa att alla invandrare inte är likadana.
3 av 3
Cetin hade tänkt på "spårtjuven" sedan länge och ville visa att alla invandrare inte är likadana. - Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

Räddade man som ramlat ned på spåren – nu hyllas Serhan, 23

En 20-årig man var så berusad att han snubblade till och ramlade ned på tunnelbanespåren. 23-årige Serhan Cetin såg vad som hände – och tvekade aldrig.


Händelseförloppet

Ur Fredrik Hedströms Facebookinlägg:

"Jag sitter på en bänk och lyssnar på musik, när jag i ögonvrån ser något/någon ramla ner från perrongen. Jag hinner bara lyfta blicken när personen bredvid mig (som jag inte känner) slår till mig på axeln och säger "kom igen"!! Jag tar rygg på honom och vi två springer instinktivt fram till platsen där personen ramlat ner. Killen som slog till mig hoppar (utan att tveka) dom ca 1,5 metrarna ner till spåret.

Väl där nere så tar han tag i personen, en 20-årig svensk kille som är extremt berusad, och lyfter honom mot mig som står kvar på perrongen. Jag får hjälp av några fler, som kommit fram, att lyfta upp honom till säkerhet. När vi fått upp killen som ramlat så lyfter vi upp personen som hoppat ner för att rädda honom.

Killen vi precis räddat är i princip okontaktbar, men hans kompis kommer fram och säger att han ska hjälpa honom hem och vi tvingar dom att sätta sig ner på en bänk en bit från spåren."

STOCKHOLM. Natten till måndagen föll en berusad 20-åring ned på spåret på T-centralens tunnelbanestation i Stockholm. Flera såg hur den unge mannen föll ned och slogs medvetslös – men en reagerade snabbare än de andra.

23-årige Serhan Cetin såg hur 20-åringen föll och började ropa: "hjälp, hjälp, hjälp!". Han sprang fram till en annan man, bad honom hänga på och hoppade sedan ned på spåret.

– Jag gjorde det för att rädda honom, jag tvekade aldrig, säger Serhan till Nyheter24.

"Spårtjuven" - ett av hans första intryck av Sverige

För drygt ett år sedan kom 23-åringen till Sverige från Turkiet. En av hans första upplevelser av det nya landet var rapporteringen om den så kallade "spårtjuven", som stal från en man som ramlade ned på spåret på samma sätt. Sedan lämnades mannen som blev påkörd och fick bestående skador.

– Vi fick se det på Youtube när jag gick på SFI (Svenska för invandrare, reds. anm.) och jag har tänkt på det länge, säger Serhan.

En av anledningarna att han direkt hjälpte till var att han ville visa att alla invandrare inte är som "spårtjuven".

19 000 delningar på 12 timmar

Fredrik Hedström, som var den som hjälpte Serhan, la upp en bild på Facebook och berättade vad som hänt. På bara 12 timmar hade bilden på Serhan fått över 19 000 delningar.

"Den medmänsklighet, omtänksamhet och civilkurage Serhan visade när han instinktivt flög ner på spåret är det finaste jag sett!", skriver han.

I bildens kommentarsfält och på Serhans egen Facebooksida öses beröm över 23-åringen. 

"Det finns hopp om mänskligheten! Du ska ha en stor eloge för det mod du besitter, Jag önskar att alla människor handlar på exakt samma sätt som du och Fredrik och alla inblandade gjorde", skriver en person.

– Jag är hemma ledig i dag och försöker kolla vad som står. Det är så många som skriver, säger Serhan, överväldigad över alla kommentarer.

Har du någon hälsning till de som berörts av händelsen?

– Man vet aldrig vem som drabbas, han gick bara där och ramlade sedan ner. Det hade kunnat vara vem som helst.

Även på Twitter har Serhans hjältemod hyllats av flera:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!