"Steg ett är att prata med någon vuxen som man har förtroende för"
1 av 5
"Steg ett är att prata med någon vuxen som man har förtroende för" - Foto: Scanpix
Olle Cox berättar att det är den utsattes situation som avgör om det är en kränkning eller inte.
2 av 5
Olle Cox berättar att det är den utsattes situation som avgör om det är en kränkning eller inte. - Foto: Friends
3 av 5
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Kränkningarna blir vanligare på Instagram.
4 av 5
Kränkningarna blir vanligare på Instagram. - Foto: ROBIN HALDERT / ROBIN HALDERT
Ungdomar i Göteborg i december.
5 av 5
Ungdomar i Göteborg i december. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Det är de vuxnas ansvar att ta tag i kränkningar på nätet"

Kränkningarna och mobbningen breder ut sig allt mer i kommentarsfälten på Instagram. I jakten på "likes" tillkommer också de negativa kommentarerna som många ungdomar mår dåligt av att läsa.– Vi är tydliga med att det är den utsattes upplevelse som avgör om det har gått för långt, säger Olle Cox, projektledare på organisationen Friends.


Mer om Olle Cox

Olle Cox är projektledare för Friends nätsatsning "Schysst på nätet".

Friends hemsida hittar du här

Instahetsen

Nyheter24:s artikelserie handlar om ungdomars jakt på bekräftelse via Instagram. 

I går kunde man läsa första delen som handlar om vilka som söker bekräftelsen mest samt varför Instagram är källan till bekräftelse. 

Del 1) "Likes läker inte en trasig självkänsla" – om de ungas jakt på likes

Del 3) Experten: "Vänj dig vid att ta skit – samhället fungerar så idag" 

Nyheter24:s artikelserie handlar om de ungas jakt på bekräftelse på Instagram. Men vad gör nätmobbningen med människor och hur agerar vi mot det?

Nyheter24 skrev i augusti om 14-åriga Hannah som mottog hatmeddelanden via chattsajten Ask.fm. "Hoppas att du får cancer" och "Gör oss alla en tjänst och ta livet av dig" är bara några av de meddelanden som ledde till att Hannah till slut tog tog sitt liv.

I augusti åtalades dessutom en 16-årig pojke vid Jönköpings tingsrätt för grovt förtal. Han hade spridit kränkande sexuella uppgifter om en person på Instagram.

Och fallen blir bara fler och allt vanligare.

Hur kan man förstå att någon mobbas på Instagram?

– Man ser det helt enkelt. Det kan vara kommentarer och kränkande bilder som läggs upp. Det är också avgörande vem som "gillar" bilden, vem som har lagt upp den och vem bilden föreställer. Är man en person som många ser upp till och lägger upp en bild på den mobbade personen så kan man förstå att det kan upplevas som kränkande. Det gäller att sätta bilden eller kommentaren i sitt sammanhang, säger Olle Cox, projektledare på Friends.

Cox påpekar att det inte är alltför vanligt att man lägger upp bilder mot någons vilja men att det ändå är många som har varit med om det. 

Mobbning och kränkningar är verkligen aldrig okej, men var går gränsen?

– Vi är tydliga med att det är den utsattes upplevelse som avgör om det har gått för långt. Lägger man upp en bild eller skriver en kommentar som upplevs som kränkande så är det en kränkning. Det är den definition som vi använder och som används i skollagen. Vi utgår ifrån den som är utsatt.

Hur går man tillväga om vill få kontroll över sin situation?

– Steg ett är att prata med någon vuxen som man har förtroende för. Det kan vara en lärare, tränare eller teaterledare. Vi tycker att det är de vuxnas ansvar att ta tag i det som har hänt. Man ska inte skuldbelägga sig själv, säger Cox.

I maj, i år, åtalades två flickor i det omskrivna "Instagramfallet" som ledde till ett upplopp i Göteborg i december 2012.

Flickorna hängde ut flera tjejer som "orroz" – horor. "Angereds största hora. Hon älskar kuk i röven och fick i sig av en kille 4 gånger", skrev en av tjejerna bakom Instagramkontot. Sammanlagt hade de hängt ut 45 personer. 

Anmäl till polisen

– Steg två är att anmäla bilden eller användaren. Men också att polisanmäla där man tror att det som händer är olagligt. Samma lagar som gäller i "verkligheten" gäller också på nätet. Olaga hot, grovt förtal, hets mot folkgrupp – de brotten är lika olagliga på nätet, säger Cox, och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att bli mer vanligt med fällande domar i framtiden men lagstiftningen har inte hängt med i samhällsutvecklingen. Det drabbar inte bara unga, utan också vuxna. Sociala medier är ett nytt socialt rum som vi umgås i men där vi inte har fastställt ramar och regler för hur vi är mot varandra.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.