Får jobb i Gävle.
1 av 4
Får jobb i Gävle. - Foto: TT BILD
Polisen tog mannen på bar gärning.
2 av 4
Polisen tog mannen på bar gärning. - Foto: TT BILD / JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Chefsåklagaren var i tjänst när han köpte sex.
3 av 4
Chefsåklagaren var i tjänst när han köpte sex. - Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
Nu får han inte utreda sexbrott.
4 av 4
Nu får han inte utreda sexbrott. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Sexköpande åklagare får nytt jobb – som åklagare

Chefsåklagaren är dömd för sexköp men får trots det en ny tjänst som åklagare – men han får inte utreda sex- eller relationsbrott.


Dömdes till böter

Chefsåklagaren dömdes till 2 000 kronor i böter.

Det låga beloppet kan delvis förklaras med antagandet att han också skulle avskedas, något som alltså inte skedde.

GÄVLE. Chefsåklagaren togs på bar gärning när han köpte sex av en kvinna på ett hotell i centrala Stockholm – samtidigt som det var just honom som brottet i fråga skulle rapporteras till.

Ingripandet kom efter att polisen fått tips om att ett sexköp ägde rum på hotellrummet. 

"Olämpligt och omdömeslöst"

Redan i somras stod det klart att mannen, trots att han dömdes för brott mot sexköpslagen, skulle få behålla sitt jobb. Detta efter att statens ansvarsnämnd slagit fast att han handlat "synnerligen olämpligt och omdömeslöst" men att det samtidigt fanns omständigheter, bland annat att han var "inne i en sämre period med alkoholmissbruk", som gjorde att han trots allt skulle få behålla sitt arbete.

"Inte lämpligt"

Mannen har sedan dess varit sjukskriven men kommer nu att omplaceras till åklagarmyndigheten i Gävle. Där han dock inte kommer att få jobba med alla typer av brott.

– Under en viss tid är det inte lämpligt att han handlägger relationsbrott och sexbrott, säger Peter Brodd, personaldirektör vid riksåklagarens kansli, till Arbetarbladet.

Enligt Brodd var det aldrig några tveksamheter om huruvida åklagarkammaren i Gävle skulle säga ja eller nej till omplaceringen.

– Men det har inte handlat om något tvång. Vi har fört ett resonemang på ett bra sätt i en svår omplaceringsfråga, förklarar han för Arbetarbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!