16-årige Zaccarias har äntligen köpt sin rullstol – tack vare Ola.
1 av 7
16-årige Zaccarias har äntligen köpt sin rullstol – tack vare Ola. - Foto: Privat
I dag var han och provade ut den tillsammans med sin mamma Therese.
2 av 7
I dag var han och provade ut den tillsammans med sin mamma Therese. - Foto: Privat
Företaget Panthera hjälpte till och sänkte dessutom priset på rullstolen.
3 av 7
Företaget Panthera hjälpte till och sänkte dessutom priset på rullstolen. - Foto: Privat
Förhoppningsvis kommer rullstolen att levereras i nästa vecka.
4 av 7
Förhoppningsvis kommer rullstolen att levereras i nästa vecka. - Foto: Privat
Ola förde över 20 000 kronor till Therese konto dagen efter.
5 av 7
Ola förde över 20 000 kronor till Therese konto dagen efter. - Foto: Privat
Therese kunde inte tro sina ögon.
6 av 7
Therese kunde inte tro sina ögon. - Foto: Privat
Zaccarias tillsammans med sin flickvän.
7 av 7
Zaccarias tillsammans med sin flickvän. - Foto: Privat

Efter pengagåvan – här provar Zaccarias sin nya rullstol

16-årige Zaccarias fick i dag en efterlängtad dröm uppfylld när han provade ut och köpte en rullstol – allt tack vare Ola som donerade en stor summa pengar.
– Det var länge sedan jag såg Zaccarias så glad, säger mamman Therese, till Nyheter24.


Nyheten som berörde Sverige

För att kunna köpa en rullstol åt sin 16-årige son valde Therese att starta en insamling. 

Men inte visste hon att rullstolen skulle vara betald inom en halvtimme – av en okänd person.

Samhället tar inte ansvar

Läs också Nyheter24:s Gustav Holmströms kolumn om en hjärtvärmande historia och ett samhälle som inte tar ansvar.

SIGTUNA. I går skrev Nyheter24 om 16-årige Zaccarias Göterheim vars mamma startade en insamling för att kunna köpa honom en smidigare rullstol än den han redan hade.

Zaccarias blev sjuk för ungefär ett år sedan men läkarna har ännu inte hittat orsaken till hans tillstånd och han väntar nu i dagarna på att få sin diagnos. Men allt eftersom tiden har gått så har Zaccarias fysiska hälsa försämrats och han kan nu inte längre gå utan måste ta hjälp av sin rullstol – en rullstol som han upplever som "otymplig och svår".

I stället för att vänta på landstingets bedömning – som krävs för att man ska få en väl anpassad rullstol –  startade hans mamma, Therese Göterheim, en insamling för att kunna köpa en rullstol åt sin son – något som Ola Sevandersson snappade upp direkt. 

– Jag såg hennes inlägg och då kände jag att jag var tvungen att göra något, sa Ola till Nyheter24 i går .

Det dröjde inte mer än en dag innan han hade fört över 20 000 kronor från sin egen ficka –  det vill säga summan som krävdes för rullstolen.

Ola kom som en räddande ängel och gjorde Therese och Zaccarias dag.

– Känslan av att det finns så otroligt goda människor, det är helt otroligt. Det finns inte ord som räcker till för att beskriva den tacksamhet och glädje vi känner gentemot Ola, sa Therese i går till Nyheter24.

Har provat ut sin rullstol

Och i dag var den stora dagen. Zaccarias var nämligen och provade ut den önskade rullstolen från företaget Panthera.

– Vi träffade en grym kille som hjälpte oss med att prova ut rullstolar men som också berättade om hur det är att leva i rullstol – för det blir trots allt en omställning, säger Therese. 

Nyheten om Zaccarias spred sig som en löpeld över hela Sverige. Therese hade över 6 000 likes på sitt Facebook-inlägg och Zaccarias hade fått över 500 vänförfrågningar. 

– Det är så otroligt många människor som har skickat sms, kommenterat och inboxat mig. Tidningar och teve har ringt och gjort reportage. Jag har också pratat med Ola och han trodde inte heller att detta skulle bli en så stor grej. 

Landstingsrådet hörde av sig

Men det var ett meddelande som kändes lite extra mycket.

– En kvinna från landstingsrådet i Stockholm hörde av sig och var jätteupprörd. Hon tyckte att det var bedrövligt att vi hade fått vänta på hjälp så länge – speciellt när det rör sig om en ung 16-årig kille. Hon agerade på en gång så nu kommer de att se över vårt fall.

Något som också glädjer Zaccarias.

– Förut har det känts som att ingen har brytt sig. Vi aldrig har fått någon hjälp, varken av färdtjänst till skolan eller specifik hjälp ifrån sjukhuset. Men nu känns det som att det faktiskt finns folk – både kända och okända – som faktiskt vill hjälpa till och det märks. Ola är definitivt en av dem, säger Zaccarias till Nyheter24.

Sänkte priset och snabbade på leveransen

Men det goda slutar inte där.

– Vi fick en jultomte till faktiskt. Rullstolen som Zaccarias hade valt ut kostade mer än de 20 000 kronor och vi var beredda på att vi skulle behöva lägga till några tusen. Men de på Panthera var så otroligt generösa att de sänkte priset så att vi landade prick på den summan vi hade. Vi började ju störtgråta, säger Therese.

Inte nog med det så lovade företaget att snabba på leveransen av rullstolen och om allt går bra så kommer Zaccarias att få sin rullstol på onsdag i nästa vecka – alldeles lagom till jul.

– Det var länge sedan jag såg Zaccarias så glad. Han sa själv att det var en så stor skillnad jämfört med "gubbrullstolen" – som han kallade den för. Den här är lätt att ta sig fram med och han kommer dessutom att se så sjukt cool ut, säger Therese.

Träffas för första gången

I morgon kommer Zaccarias, Therese och Ola att äntligen få träffas för första gången.

– Det känns helt underbart att faktiskt få träffa han som har gett oss de här pengarna – att få träffa ängeln i det hela, säger en glad Zaccarias.

/
Ola
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!