Nazisterna i Kärrtorp.
1 av 5
Nazisterna i Kärrtorp. - Foto: Hampus Andersson / TT
En av SMR:s "aktivister".
2 av 5
En av SMR:s "aktivister". - Foto: Hampus Andersson / TT
Slagsmål på torget i centrum.
3 av 5
Slagsmål på torget i centrum. - Foto: Hampus Andersson / TT
Nazisterna jagades ut i skogen av deltagare i demonstrationen.
4 av 5
Nazisterna jagades ut i skogen av deltagare i demonstrationen. - Foto: Hampus Andersson / TT
Här flyr SMR in i skogen.
5 av 5
Här flyr SMR in i skogen. - Foto: Hampus Andersson / TT

Här är nazisterna som låg bakom attacken i Kärrtorp

26 personer sitter anhållna efter nazistattacken i Kärrtorp – samtliga från "högersidan" enligt polisen. Flera av de gripna är tidigare dömda och stödjer öppet nazismen.


Kritik mot polisen

Trots att uppgifter om en planerad attack kommit in till polisen fick insatschefen aldrig reda på hotbilden mot den fredliga demonstrationen. 

– Uppgiften kom när händelsen redan hade inträffat. Det är beklagligt och sådant får inte ske. Det innebär att man haft ett felaktigt beslutsunderlag egentligen. Man har tvingats fatta beslut på ett bristfälligt underlag, säger polisen presstalesperson Kjell Lindgren till Aftonbladet.

STOCKHOLM. Nazistiska kamporganisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) såg den fredliga demonstrationen mot nazism och rasism i Kärrtorp som en "krigsförklaring".

Det menar SMR:s talesperson Pär Öberg.

– De går ut och säger att Svenska motståndsrörelsen inte skulle få finnas i Kärrtorp och jag ser det som en kraftig provokation. Det är mer eller mindre en krigsförklaring, säger han till Dagens Nyheter.

Alla gripna från högersidan

Totalt är 26 personer anhållna efter nazisternas attack mot demonstrationen. De misstänks för våldsamt upplopp efter att ha gått till attack med glasflaskor, bengaler och knallskott. Samtliga gripna är från "högersidan", uppger polisen för Dagens Nyheter.

Minst 22 av de anhållna, samtliga män, har enligt Aftonbladet begärt att få samma advokater. Sju av dem stödjer sedan tidigare öppet SMR. En av dem stödjer nazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front.

Tidigare dömda för hatbrott

En 19-årig man, som finns bland de gripna, dömdes för ett halvår sedan för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Detta efter att han och en vän gått till attack mot ungdomar på en fest i Vallentuna utanför Stockholm.

En 21-årig man är tidigare dömd för flera fall av våldsamt motstånd och misshandel med hatbrottsmotiv. En 20-årig man är tidigare dömd för misshandel av en homosexuell man på krogen White Horse i oktober 2012, skriver Aftonbladet.

Bland de gripna återfinns även en 21-årig man som verkar som nyhetsredaktör på SMR:s hemsida Nordfront.

Barnen i nazimiljön

Tidigare i höst granskade Nyheter24 den "nationella" miljön i Sverige. En av delarna innehöll synen på barnen i den nazistiska rörelsen, särskilt SMR. 

– Om man tittar på bilder ifrån Svenska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter så är det oftast aktivisternas egna ungar som finns där. Sen finns det också exempel på att man ordnar en del sociala aktiviteter där man försöker kopiera lite grann Gyllene Grynings koncept att ordna fritidsaktiviteter, sa läraren och författaren Christer Mattsson till Nyheter24 då.

SMR
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.