Tomas Gunnarsson har uppmanar folk till att rösta fram Årets Sexist 2013.
1 av 3
Tomas Gunnarsson har uppmanar folk till att rösta fram Årets Sexist 2013. - Foto: Tomas Gunnarsson
Tomas är mer känd som Genusfotografen.
2 av 3
Tomas är mer känd som Genusfotografen. - Foto: Tomas Gunnarsson
Guldkoppen som vinner.
3 av 3
Guldkoppen som vinner. - Foto: Tomas Gunnarsson

"Årets Sexist 2013" – priset som egentligen ingen vill vinna

Årets Sexist är ett pris som egentligen ingen vill vinna. Men det är också ett pris som är högst aktuellt. Bland de nominerade hittar man restauranger och en klädjätte.
– Jag plockade ut de mest sexistiska reklamerna, säger Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson, till Nyheter24.


Sexism i reklam

Läs också om när Nyheter24:s Magda Omerspahic träffade kvinnorna bakom kampanjen Reklamera och pratade om sexism i reklam.

– Det går inte att peka ut endast reklambranschen, utan det här är en samhällsstruktur som visar sig på alla områden i samhället, säger Moa Egonson, projektledare.

STOCKHOLM. Genusvetaren, fotografen och journalisten, Tomas Gunnarsson, 31, – mer känd som Genusfotografen – har utlyst en omröstning på sin blogg.

I ett uppmärksammat inlägg uppmuntrar Tomas sina läsare till att rösta på Årets Sexist 2013 där sex kandidater tävlar om – den inte så åtråvärda – guldkoppen.

Tomas, hur kom du på idéen med att utse årets sexist?

– 2013 var året då helt sjukt många sexistsskandaler blossade upp och alla hade exakt samma mönster. Jag plockade ut de värsta och ville dela ut ett guldigt pris, säger Tomas till Nyheter24.

Vilka kriterier hade du när du skulle utse dina kandidater?

– En av kriterierna var att det ska ha blivit en skandal, en storm i sociala medier samt att de själva skulle ha kommenterat sin reklam eller produkt. Jag ville analysera både avsändarnas pudlar, reaktioner samt dissekera konsten, säger Tomas och fortsätter:

– Alla ursäktar sig med att det är konst och har uppfattningen att konst inte kan vara sexistiskt. Det finns gott om sexistisk konst där mannen är överlägsen kvinnan och där kvinnan är endast till för att behaga mannen.

Restauranger och klädkedja

Nyheter24 har också tidigare uppmärksammat några av de som är nominerade till Årets Sexist – bland annat klädkedjan American Apparel som har gjort sig kända för sin lättklädda marknadsföring, lyxrestaurangen Strandvägen 1 som hade kvinnobröst på sin hemsida samt TV4-kocken Anders Vendel som hade bilder uppsatta på nakna kvinnorumpor på sin restaurang.

De andra nominerade är TT Nyhetsbyrån, Tomas Blachman samt Salong Bangs.

Är de nominerade medvetna om att de "riskerar" att vinna detta pris?

– Jag antar att de borde veta om det. Jag har inte kontaktat dem själv men det har spridit sig så snabbt på Twitter och Facebook. Min sida har också kraschat på grund av överbelastning och det är ju jävligt kul att det går så bra, säger Tomas och fortsätter:

– Jag hade inte hoppats på att så många skulle dela inlägget. Jag tänkte först att "om jag nu får 1 000 röster så ska jag dela ut muggen", men nu är det uppe i mer än 4 600 röster, säger Tomas.

Än så länge har över 5 800 personer röstat och i topp ligger American Apparel. Tävlingen avslutas på fredag och Tomas kommer själv att leverera priset till vinnaren.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.