- Foto: Maja Thedéen

SDU filmade vid skola – ungdomar oroliga: "Jag blev jätterädd"

Ungdomar som filmades av SDU vid blockaden utanför Globala Gymnasiet har uttryckt sin oro över att filmen kan komma att spridas.


STOCKHOLM. Under tisdagen var det tänkt att Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, skulle ha ett bokbord på Globala Gymnasiet. Men förbundets representanter hindrades från att ta sig in på skolan av elever som blockerade skolans ingång.

– Vi har gjort en passiv blockad för att hindra SDU från att komma in på skolan. Eleverna här har bestämt sig för att de inte vill det och jag hjälper dem, sa Maja Thedéen, elev på Södra Latin men på plats vid Globala Gymnasiet, till Nyheter24 igår.

"Filmade alla"

Det rapporterades också i sociala medier om att representanter från SDU även filmade de protesterande eleverna. Uppgifter som styrks av flera personer som Nyheter24 varit i kontakt med.

– De filmade alla, säger Yasmin, som var på plats vid skolan, till Nyheter24.

"Blev jätterädd"

Hon berättar att både hon själv och andra blev oroliga. I hennes fall finns dessutom en ytterligare hotbild som skulle göra att ett eventuellt offentliggörande av filmen skulle sätta hennes liv i fara.

– Jag blev jätterädd, hela mitt liv skulle gå under, säger hon till Nyheter24.

"Historia av att läcka ut filmer"

I samband med att SDU lämnade skolan pratade hon även med deras representanter, som sa att de förstod hennes oro, men att de inte kunde ta bort filmen eftersom att den även innehöll en sekvens där någon eller några tar deras material.

De lovade också att filmen inte skulle spridas någonstans.

– Men jag känner ändå oro eftersom att det är SD och de har en historia av att läcka ut filmer, säger Yasmin.

SDU: "Kommer inte att spridas"

Alexander Jönsson, som är skolbesöksansvarig för SDU Stockholm, säger till Nyheter24 att man har som rutin att använda sina telefoner för att spela in allt ljud när de är ute på skolbesök.

Så det är ingen som fastnat på film?

– Jo, det ska tydligen ha varit det. Det var en tjej framme och berättade att hon var med på bild.

Eftersom att filmen innefattar hela besöket finns det inte möjlighet att radera enskilda delar. Han säger att filmen har överlämnats till polisen, för att förhoppningsvis kunna identifiera den eller dem som tog en av av förbundets affischer. Filmen kommer inte att spridas på några andra sätt.

– Nej, det kommer den inte att göra, utan syftet är att skydda oss själva, säger Jönsson till Nyheter24.

Yasmin heter egentligen någonting annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Larm om explosion i Åkersberga

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.