"Kampen kräver mer än ord". Fidel Ogu är en av de som utsatts för nazisternas blodiga våld.
1 av 9
"Kampen kräver mer än ord". Fidel Ogu är en av de som utsatts för nazisternas blodiga våld. - Foto: Uppdrag granskning / Montage
"Kampen kräver mer än ord". Slagorden står skrivna på knivar som sålts på SMR:s egen hemsida.
2 av 9
"Kampen kräver mer än ord". Slagorden står skrivna på knivar som sålts på SMR:s egen hemsida. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Fidel Ogu blev oprovocerat knivhuggen en natt när han var på tillfälligt besök i Sverige.
3 av 9
Fidel Ogu blev oprovocerat knivhuggen en natt när han var på tillfälligt besök i Sverige. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Efter attacken i Kärrtorp dömdes tre av nazisterna.
4 av 9
Efter attacken i Kärrtorp dömdes tre av nazisterna. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
I december 2013 attackerade SMR en fredlig demonstration mot nazismen i stockholmsförorten Kärrtorp.
5 av 9
I december 2013 attackerade SMR en fredlig demonstration mot nazismen i stockholmsförorten Kärrtorp. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Uppdrag granskning visar hur nazisterna mobiliserar sig med våld bland unga män.
6 av 9
Uppdrag granskning visar hur nazisterna mobiliserar sig med våld bland unga män. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Magnus Söderman vid ett tal 2008. Söderman som nu gått vidare till Svenskarnas parti.
7 av 9
Magnus Söderman vid ett tal 2008. Söderman som nu gått vidare till Svenskarnas parti. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Samma nazister som deltog i attacken i Kärrtorp har tidigare varit delaktiga i flera våldsamma attacker runt om i Stockholm.
8 av 9
Samma nazister som deltog i attacken i Kärrtorp har tidigare varit delaktiga i flera våldsamma attacker runt om i Stockholm. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Polisen ingriper vid nazistattacken.
9 av 9
Polisen ingriper vid nazistattacken. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning

Nazisterna från attacken i Kärrtorp bakom flera kallblodiga våldsdåd

Samma personer som stod bakom attackerna i Kärrtorp kan knytas an till flera grova våldsbrott. Brott med dödlig utgång. Det visar onsdagens Uppdrag granskning Svenska motståndsrörelsen.


Aktiviteten i Sverige

Enligt en rapport gjord av stiftelsen Expo pågår just nu den största mobiliseringen av nazister i Sverige sedan andra världskriget. 

Rapporten visar på en rekordhög aktivitet där nästan allt numera kretsar kring två organisationer – Svenskarnas parti (SvP) och Svenska Motståndsrörelsen (SMR). För hela miljön ökade antalet aktiviteter med 28 procent jämfört med 2012. Det totala antalet aktiviteter var 2 333.

Antalet aktiviteter för nynazistiska SvP ökade markant under 2013. 1 617 jämfört med 1 034 aktiviteter 2012. Den vanligaste typen av aktivitet är fortfarande propagandaspridning. Partiet har varit mest aktiva i Värmlands län.

Övriga rasideologiska grupper, utöver SMR och SvP, har tidigare stått för 20 procent av aktiviteten. Nu är den siffran nere på 4,5 procent. Bland de övriga organisationerna återfinns Nordisk Ungdom, Nordiska nationalsocialister, Förbundet Nationell Ungdom och Nationaldemokraterna.

I december 2013 gick flera nazister till attack mot en demonstration i Kärrtorp som demonstrerade mot just nazismen, efter en längre tids problem med klotter, klistermärken och fysiska påhopp. 

En attack som mobiliserats av ledande personer inom Svenska motståndsrörelsen.

I onsdagens Uppdrag granskning avslöjas att de maskerade personer som var med under attacken i Kärrtorp även kan knytas till flera andra, grövre attacker utförda av Svenska motståndsrörelsen, SMR.

Attacker som fått dödlig utgång.

Fidel knivhöggs helt oprovocerat

En av dem som attackerats av nazisterna är nigerianske Fidel Ogu, som var på tillfälligt besök i Sverige. Sent på natten en vecka innan attacken i Kärrtorp, blev han påhoppad av fyra män och knivhuggen efter att ha klivit av tunnelbanan i Stockholmsförorten Hökarängen.

Jag blödde så mycket, och jag blev kall, jag kunde inte andas. Sen tog ambulansen mig till sjukhuset. Doktorn sa att jag hade tur som överlevde, säger Fidel i onsdagens Uppdrag Granskning.

Fidel hade tur som överlevde. Andra offer i tidigare nazistattacker gjorde det inte. Till exempel finns tydliga kopplingar till SMR när det gäller ett mord på en 21-årig man i Vallentuna i september 2012.

"Kampen kräver mer än ord"

I onsdagens Uppdrag granskning skildras den nazistiska rörelse som använder sig av slagord som "kampen kräver mer än ord". Slagord som finns skrivna på knivar som sålts på rörelsens egna hemsida. Knivar som senare använts för att attackera människor, i syfte att "hålla Sverige svenskt".

Från samma nazistiska rörelse kommer personer som nu gått vidare till Svenskarnas parti. Ett parti som vill ta sig makten parlamentariskt, som i valet i september kan komma att röstas in i flera svenska kommuner runt om i landet.

"Ett ursvenskt barbari"

En video från 2008 visar en av dessa personer, Magnus Söderman, som nu representerar Svenskarnas Parti, den 6 juni står och skrika:

"Du ska få se på ett ursvensk barbari, värre än vad som någonsin skådats på denna planet. Barbarerna, vi, ni ska dra fram på våra gator och torg genom våra städer och vår landsbygd och fienderna kommer att darra. När stormen väl har lagt sig kommer vi inte behöva att sjunga om fornstora dagar då kommer vi att leva i dem i ett svenskt Sverige för Sverige förblir svenskt. Hell seger".

Mobiliserar unga män

Uppdrag granskning visar hur en organisation med rötterna i 90-talets högerextrema rörelser nu värvar unga manliga 90-talister till dödligt våld med mål att få Norden att enbart befolkas av vita människor.

En organisation som attackerar oskyldiga individer för att de har "fel" hudfärg" eller "fel" sexuell läggning.

Se ett klipp ur onsdagens program, med bland annat talet från Söderman:


Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1 på onsdagen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!