Medlemmar ur nazistiska SMR under en demonstration vid Kristallnatten i Stockholm. Händelserna som åtalen gäller ägde rum i Umeå.
Medlemmar ur nazistiska SMR under en demonstration vid Kristallnatten i Stockholm. Händelserna som åtalen gäller ägde rum i Umeå. - Foto: JESSICA GOW / TT

Åtta nazister åtalas efter demonstration

Åtta personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen kommer att åtalas för en rad olika brott. Detta efter en demonstration i Umeå i september.


Bakom flera blodiga dåd

I förra veckans Uppdrag granskning avslöjades det att medlemmar ur SMR, som var närvarande vid attacken i Kärrtorp, tidigare legat bakom blodiga dåd i Stockholmstrakten. Till exempel följde fyra personer efter nigerianske Fidel Ogu, som var på besök i Sverige, när han var på väg hem i Hökarängen. Han knivskars svårt men klarade sig. Förundersökningen lades ned.

I programmet togs även mordet på en 21-årig man i Vallentuna 2012 upp, liksom en knivattack på en buss i södra Stockholm.

UMEÅ. Hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, vapenbrott, ofredande och misshandel. 

Det är rubriceringarna när åtta personer med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) kommer att åtalas efter en demonstration som den våldsamma organisationen anordnade i Umeå i september.

Flera var med i Kärrtorp

De flesta av de misstänkta är födda på 90-talet och flera av dem tros ha varit med när SMR gick till attack mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp i december.

Åklagaren Stina Westman kommer att lämna in stämningsansökningar vid flera olika tingsrätter, beroende på vad de misstänkta bor.

– Bevisningen består i första hand av filmat material, säger hon till TT.

/
SMR
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.