"Kampen kräver mer än ord". Fidel Ogu är en av de som utsatts för nazisternas blodiga våld.
1 av 4
"Kampen kräver mer än ord". Fidel Ogu är en av de som utsatts för nazisternas blodiga våld. - Foto: Uppdrag granskning / Montage
Fidel Ogu blev oprovocerat knivhuggen en natt när han var på tillfälligt besök i Sverige.
2 av 4
Fidel Ogu blev oprovocerat knivhuggen en natt när han var på tillfälligt besök i Sverige. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
I december 2013 attackerade SMR en fredlig demonstration mot nazismen i stockholmsförorten Kärrtorp.
3 av 4
I december 2013 attackerade SMR en fredlig demonstration mot nazismen i stockholmsförorten Kärrtorp. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Polisen ingriper vid nazistattacken.
4 av 4
Polisen ingriper vid nazistattacken. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning

Efter granskningen – nu ska polisen ta upp mordförsöket på Fidel

Nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade honom en natt i Stockholm. Nu har polisen återupptagit förundersökningen – efter Uppdrag granskning.


Flera kallblodiga dåd

I december 2013 gick flera nazister till attack mot en demonstration i Kärrtorp som demonstrerade mot just nazismen, efter en längre tids problem med klotter, klistermärken och fysiska påhopp. 

En attack som mobiliserats av ledande personer inom Svenska motståndsrörelsen.

Uppdrag granskning avslöjade att de maskerade personer som var med under attacken i Kärrtorp även kan knytas till flera andra, grövre attacker utförda av Svenska motståndsrörelsen, SMR. Förutom fallet med Fidel Ogu handlade det om ett mord i Vallentuna 2012 och en knivattack på en buss i södra Stockholm.

STOCKHOLM. Nigerianske Fidel Ogu var på besök i Stockholm när han attackerades av fyra nazister från Svenska motståndsrörelsen, SMR.

En sen natt i närförorten Hökarängen knivhöggs han eftersom nazisterna inte gillade hans hudfärg.

"Borde inte vara omöjligt att få någon dömd"

Men det gick inte att bevisa vem av de fyra som utdelat knivhugget. Detta trots att polisen identifierat tre av fyra av männen. Fallet togs upp i Uppdrag granskning för tre veckor sedan och nu har polisen beslutat att återuppta förundersökningen, skriver SVT.

– Jag tycker inte att det borde vara omöjligt att få någon dömd. Det finns ett fall i Högsta domstolen där två män mötte varandra på en gata. Då lämnade den ene över sin överrock till en kompanjon innan han misshandlade den andre. Mannen som höll i överrocken blev dömd med det lagstödet. Men domen är rätt gammal, 10-20 år, säger advokaten Sten de Geer till SVT.

Var delaktiga i Kärrtorpattacken

Varken polisen eller åklagare har velat kommentera vad som kan ske härnäst i den återupptagna utredningen.

Enligt Uppdrag granskning var flera av de misstänkta nazisterna senare delaktiga i attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

/
/
SMR
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!