30 flickor i en och samma klass har blivit utsatta för könsstympning.
1 av 2
30 flickor i en och samma klass har blivit utsatta för könsstympning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sedan mars i år ska ett 60-tal flickor blivit utsatta i Norrköping.
2 av 2
Sedan mars i år ska ett 60-tal flickor blivit utsatta i Norrköping. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla flickor i svensk skolklass könsstympade

Sedan mars i år har ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor upptäckts i Norrköping.


Kan ge fängelse

Sedan 1982 är det förbjudet med könsstympning i Sverige. Brottet kan ge upp till fyra års fängelse och om det anses grovt upp till tio år. 

År 1999 blev det även straffbart i de fall då stympningen gjorts i ett annat land.

Det är i nuläget oklart exakt i vilken omfattning könsstympning sker i Sverige, eller hur många flickor som tvingas till stympning under besök i sina hemländer, då mörkertalet är mycket stort, rapporterar SVT.

RÄTTELSE: Nyheten som ursprungligen publicerades i Norrköping tidningar och sedan plockades upp av flera stora medier, däribland Nyheter24, hade flera felaktigheter i sig som gör att nyheten är att betrakta som icke sann. Det har Sveriges Radio nu avslöjat. Läs om missen här.

NORRKÖPING. I en klass med 30 flickor ska samtliga ha utsatts för könsstympning. 28 av flickorna ska ha blivit utsatta för den allra grövsta formen, där både klitoris och blygdläppar skärs bort och underlivet sedan nästan sys ihop helt, bortsett från en mycket liten öppning, skriver Norrköpings Tidningar.

Övergreppen har upptäckts av skolhälsovården och socialtjänsten har nu avsatt extra resurser för att kunna hjälpa de utsatta flickorna.

Sommaren en riskzon

Sommar och skolledighet ses som en tid då flickorna är extra utsatta eftersom många av dem då åker på besök till sina hemländer, där de löper större risk att utsättas för könsstympning.

– Vi försöker informera föräldrarna att de kan få fängelse om de kommer tillbaka och barnen har könsstympats, säger Petra Blom Andersson, samordnare vid Centrala elevhälsan i Norrköping, till Norrköpings Tidningar.

Stympas i ung ålder

Vanligast är att flickor stympas när de är i åldrarna fyra till 14 år. Många får senare besvär i tonåren, med svåra symptom som menssmärtor, huvudvärk och svårigheter att kissa.

Hittills har det upptäcks ett 60-tal fall i Norrköping där flickor blivit könsstympade, där hälften av dem gick i samma klass.

Det är skolhälsovården som upptäckt samtliga fall, något som samordnaren Petra Blom ser som ett bevis på att den utbildning som sjuksköterskor, kuratorer och skolläkare fått har hjälpt.

– När det gäller gymnasiet står vi inför en annan problematik. Där finns flickor som snart ska gifta sig. En flicka som var 18 år ifrågasatte varför hon skulle åtgärda något hon stått ut med sedan hon var sex år. Risken var annars stor att hon inte skulle få gifta sig. Men då handlar det ju om heder och där är könsstympning en del av problematiken, säger hon till Norrköpings Tidningar.

Socialtjänsten följer familjerna

Norrköpings kommun har blivit kända för att aktivt jobba med att försöka upptäcka fall och hjälpa de flickor som blivit utsatta. 

I de fall där föräldrar motsätter sig att deras döttrar ska få vård kan socialtjänsten komma att omhänderta flickan. I fall där socialtjänsten anser att det finns risk att yngre syskon också kommer att utsättas ser man till att ha familjen under extra uppsikt, skriver Norrköpings Tidningar.

***

Rättelse: Nyhet om könsstympad skolklass var felaktig

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.