Nej, 30 flickor i samma klass hade inte könsstympats mellan mars och juni i år.
1 av 4
Nej, 30 flickor i samma klass hade inte könsstympats mellan mars och juni i år. - Foto: Montage
Nyheten stämde inte.
2 av 4
Nyheten stämde inte. - Foto: Faksimil Norrköpings tidningar
30 flickor i en och samma klass har blivit utsatta för könsstympning, skrev Nyheter24. Men uppgiften var falsk.
3 av 4
30 flickor i en och samma klass har blivit utsatta för könsstympning, skrev Nyheter24. Men uppgiften var falsk. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sedan mars i år ska ett 60-tal flickor blivit utsatta i Norrköping. Det stämde inte.
4 av 4
Sedan mars i år ska ett 60-tal flickor blivit utsatta i Norrköping. Det stämde inte. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nyhet om könsstympad skolklass var felaktig

Alla flickor i en svensk skolklass könsstympade, skrev flera medier däribland Nyheter24. Men nyheten var felaktig, det avslöjar nu Sveriges Radio.


Nyheten om den skolklass där alla flickor var omskurna och dessutom blivit det sedan mars i år fick stor medial uppmärksamhet på midsommarafton. 

Nyheten som kom från Norrköpings tidningar, snappades upp av TT och gick där med ut till många av Sveriges största tidningar. Den plockades även upp av Nyheter24

Men de berörda flickorna gick inte i samma klass. De hade blivit sammansatta i en grupp för att prata om mänskliga rättigheter och omskärelse och det finns inga misstankar om att flickorna ska ha omskurits i Sverige, vilket Norrköpings tidningar gett sken av. 

– Flickorna var relativt nyanlända från länder som Somalia, Etiopien och Eritrea där det är relativt vanligt med omskärelse, uppger journalisten Richard Orange som undersökt fallet, för Medierna i Sveriges Radio.

Uppmärksamhet över hela världen

Nyheten spred sig även utanför Sveriges gränser till bland annat Brittiska Independent och amerikanska Daily News. 

– Skillnaden är väldigt hårfin, då får vi bjuda på det för de här barnens skull, säger Annica Hesser, journalisten på Norrköpings tidningar som ligger bakom artikeln. 

Men det håller inte den brittiska reportern som bland annat arbetar för The Guardian med om. Det är problematiskt för de etniska grupper som utmålas som att de omskär sina döttrar här i Sverige, förklarar Richard Orange i Sveriges Radio

/
/
Fel
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.