Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister.
1 av 3
Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister. - Foto: Montage
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
2 av 3
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
Författaren Kolbjörn Guwallius.
3 av 3
Författaren Kolbjörn Guwallius. - Foto: Kooliproduktion.

CSG vägrar erkänna fotoregister

I flera granskande artiklar har Nyheter24 tillsammans med författaren Kolbjörn Guwallius kunnat avslöja hur vaktbolaget CSG fört fotoregister över misstänkta klottrare. Ett register som bolaget fortsätter att förneka – nu senast i ett yttrande till Datainspektionen.


Grip till varje pris

Den 7 maj släpptes Kolbjörn Guwallius bok "Grip till varje pris – Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014". I den avslöjas bland annat att CSG fört ett register som efter uppgifterna nu ska utredas av Datainspektionen.

Trots kritiken och regelbrotten anlitas CSG fortfarande av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Vaktbolaget CSG som på uppdrag av SL jagar klottrare i tunnelbanan har ett hemligt fotoregister över misstänkta i strid med personuppgiftslagen, det avslöjas i den nyutkomna boken Grip till varje pris.

I torsdags kunde Nyheter24 dessutom i samarbete med författaren Kolbjörn Guwallius avslöja att registret är mer omfattande än vad som hittills varit känt tack vare en tidigare okänd registerkopia. Registrets äldsta delar härstammar från CSG:s företrädare Falck Security.

Men nu förnekar CSG registrets existens i ett yttrande till Datainspektionen, efter att myndigheten krävt att företaget uttalar sig.

Medger att händer fotograferas

CSG:s vd Patrik Strandberg skriver att delar av ansikten kan ha kommit med på bild vid något enstaka tillfälle men att sådana bilder omedelbart har raderats. Däremot medger han att gripnas händer och kläder fotodokumenteras – något som företaget inte har i uppdrag att göra. Syftet med att fotografera händer kan bara vara att samla bevis, alltså en del av den polisiära utredningen och därmed någonting ett vaktbolag inte ska göra. Det finns inte heller något i uppdraget för SL som säger att händer ska fotograferas. Det finns ingen rimlig poäng med att CSG fotograferar händer. Det kan poliserna som övertar gripandet göra själva.

I övrigt nekar CSG till all fotografering av ansikten och registrering av personuppgifter – trots de registerkopior som har avslöjats.

Kräver tydligare bevis

CSG hävdar att deras interna kontroller och intervjuer inte har kunnat visa att något register existerar. Företaget tycker inte att de registerkopior som tas upp i Grip till varje pris och av Nyheter24 är tillräckliga som belägg för att ett register finns.

Som Nyheter24 berättade i torsdags kan de båda registerkopiorna var för sig knytas till två olika medarbetare i CSG:s informationsgrupp, Markku och David. Före detta väktaren Thomas vittnade också om att registret delades ut till vissa medarbetare så att de kunde spara kopior av det i sina hemdatorer. Både Markku och David är ännu anställda i informationsgruppen på CSG.

CSG avslutar yttrandet till Datainspektionen med att myndigheten gärna får gå igenom all företagets ”datautrustning” för en noggrann kontroll. Men de registerkopior som har avslöjats har förts på USB-minnen som till stor del inte ens har förvarats på CSG:s kontor. Några spår av registret där, i synnerhet efter publiciteten, lär knappast finnas.

Datainspektionen kommer att ta ställning till CSG:s yttrande efter semestrarna. Enligt personuppgiftslagen är det straffbart och kan leda till fängelse att ljuga för Datainspektionen.

Markku, David och Thomas heter egentligen någonting annat. 

LÄS MER:

Kastade mandarin på Åkesson – brutalt gripen av CSG-väktare

Väktaren: "Vi tävlade mot graffitimålarna" 

Här är CSG:s hemliga fotoregister – som bara växer och växer
CSG
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.