Carolina vill att fler ska våga berätta om psykisk ohälsa.
Carolina Farraj och några av hennes tweets. - Foto: Faksimil Twitter / Privat

"Man lämnas väldigt ensam i sin ångest"

Hashtaggen #minohälsa vill få fler att våga prata om psykisk ohälsa.


SVERIGE. "Har alltid fått höra nonchalanta uttryck som 'ryck upp dig' eller 'man väljer själv om man vill vara glad'".

Så skriver en av alla personer som det senaste dygnet berättat om psykisk ohälsa under hashtaggen #minohälsa på Twitter. Den startades av skribenten och debattören Carolina Farraj

Hon skrev så här:

[removed][removed]

"Man lämnas väldigt ensam i sin ångest"

– Psykisk ohälsa är så svårt att prata om för många. Det är väldigt laddat och många som mår dåligt skäms över det på olika sätt. Man lämnas väldigt ensam i sin ångest när depression och destruktiva tankar känns som något som är belagt med tabu, säger Farraj till Nyheter24.

Hon hoppas att fler ska kunna vara öppna med sina problem och på så sätt kunna lära sig av varandra. Många andra användare på Twitter har redan hyllat initiativet – och själva bidragit till berättelserna.

– Många har hakat på och berättat vad de har för erfarenheter av ångest, depression, psykvården och vilka fördomar de mött. Min bild av att det här är jobbigt att prata om bekräftades av att det var många som skrev att de inte vågar eller orkar berätta om deras egna situation men att de uppskattar att människor gör det. 

"Vi har köpt ett nytt kök"-uppdateringar

Hon tror att en av anledningarna till att så få vågar berätta om sin psykiska ohälsa är samhällets ideal av "ensam är stark" och "sköt dig själv".

– Individualismen dras liksom till absurdum och solidariteten och medmänskligheten stryker med någonstans på vägen. Det är en ganska allvarlig varningsklocka när människor skäms över att må dåligt och det är tyvärr inget ovanligt. I en tid av "vi har köpt ett nytt kök"- och "hela livet är perfekt"-statusuppdateringar och bilder trycks alla "det är jobbigt nu och jag behöver hjälp" undan, säger Farraj.

LÄS MER: Denises inlägg om psykisk ohälsa har fått tusentals att dela

"Varför görs det aldrig något för att bekämpa psykisk ohälsa?"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.