Glassen i Båstad har upprört.
Glassen i Båstad har upprört. - Foto: Privat

Så försvarar ägaren den rasistiska glassen

Glassen "Negerkyss" upprör varje sommar, men de som driver Danska Glassbaren i Båstad ser inget rasistiskt i namnet.


Rasistiskt godis

I början av året rapporterade Nyheter24 att Haribo stoppar sitt rasistiska godis efter stor uppståndelse. 

Lakritsbitarna, som föreställande rasistiska nidbilder av olika folkgrupper, orsakade en storm av protester i sociala medier. 

Sedan sommaren 1957 har människor kunnat beställa glassen "Negerkyss" på Danska Glassbaren i Båstad. Varje år reagerar folk på det stötande namnet, så även i år.

En av de som upprörts är Olivia J Berntsson, som under söndagen delade bilden på Twitter. Hon besökte Båstad och glassbaren tillsammans med sin familj, och blev illa berörd av glassens namn.

– Jag blev chockad och arg. Det finns ingen anledning till varför man skulle använda det ordet. Det är klart att man reagerar. Det här är rasism på en plats där det rör sig väldigt mycket folk, säger hon till Nyheter24.

"Inte mitt namn"

Glassbaren ägs av Björn Brückmann, men arrenderas och drivs av Pether Sjöholm, som menar att han inte får byta namn, även om han hade velat.

– Namnet är inte mitt, utan det är Björn som bestämmer, säger han.

Då Sjöholm arrenderar stället är han ansvarig för vad som serveras. Namnet får han inte ändra, säger han, men han skulle kunna ta bort glassen helt. 

– Jag kan hålla med om att namnet inte är så lämpligt, men när vi diskuterat att eventuellt ta bort den så har folk reagerat negativt, säger han och fortsätter: 

– Jag kan bestämma att ta bort den helt, och jag skulle kanske vilja göra det eftersom folk kan ta illa upp, men egentligen vill jag inte då den är så populär. Det är vår mest populära glass. Och jag får ju heller inte byta namn på den. Det är ett moment 22 helt enkelt. 

"Det är en folkras – inget skällsord"

Enligt Sjöholm är det alltså efterfrågan på glassen som styr. Han inser att vissa upplever namnet som stötande, men håller inte med om att det är rasistiskt. 

– Nej, det tycker jag inte. I det ordet ligger vad man själv väljer att lägga i det. Nu för tiden är man ju rasist om man inte håller med om den allmänna politiska opinionen, säger han och fortsätter: 

– Den har ju alltid hetat så.

Björn Brückmann, som fortfarande äger glassbaren, uttalade sig om namnet i Expressen 2006. 

– Varför ska man ändra det? Neger är en folkras och inget skällsord, sa han bland annat till Expressen för åtta år sedan.

"Skrattar och beställer"

På sommaren utgör Båstad en av Sveriges mest populära turistorter, inte minst under Swedish Open i tennis. Många besöker Danska Glassbaren, men få reagerar över huvud taget på "Negerkyssen", uppger Sjöholm.

– Det är några varje sommar som tar illa upp, men det är fler som kommer in och skrattar och beställer den. Jag har svarta vänner som beställer den, och alla svarta som ser den tar inte illa upp. Många tycker det är roligt, och över lag är det mest vita som reagerar negativt.  

Ska stänga

Sommaren 2014 blir den sista för glassbaren, som funnits i närmare 60 år, och namnet "Negerkyss" får vara kvar till dagen då det är dags att sälja den sista glassen.

– Efter sommaren ska stället rivas och då stänger vi till för gott, säger Sjöholm.

Olivia J Berntsson ser inte problemet med att kalla glassen något annat, och hon köper heller inte argumentet "den har alltid hetat så".

– Så kan man inte säga om saker, det är ett dåligt argument. Det är rasism och folk blir sårade, säger hon.

Nyheter24 har sökt Björn Brückmann för en kommentar. 

LÄS MER: Efter protesterna – Haribo stoppar rasistiskt godis 

LÄS MER: Svart docka klipps bort från Kalle Anka

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.