Linn startade en grupp för föräldrar som har förlorat sitt barn.
1 av 2
Linn startade en grupp för föräldrar som har förlorat sitt barn. - Foto: Privat
Linn tillsammans med sin bebis.
2 av 2
Linn tillsammans med sin bebis. - Foto: Privat

Linn stöttar föräldrar som förlorat sina barn

När Linns kompis förlorade sin son i plötslig spädbarnsdöd startade hon en stödgrupp för att hjälpa andra föräldrar och lyfta frågan.


KINNA. För fem dagar sedan startade Linn Molle, 23, stödgruppen "En gala för forskning om spädbarnsdöd" på Facebook.

På den korta tiden har gruppen fått över 2 000 likes och många änglaföräldrar – föräldrar som har förlorat sina barn – har skrivit känslosamma inlägg om hur de förlorade sitt barn. 

Dog efter fem dagar

Bristen på information om plötslig spädbarnsdöd och om bebisar som dör i magen motiverade Linn till att starta gruppen – men också en annan stor händelse som påverkade henne mycket.

– Min kompis förlorade sitt barn i plötslig spädbarnsdöd när han var endast fem dagar gammal. Jag blev så chockad när hon skrev det till mig och berättade att jag bara grät och grät. Jag skrev inte till henne på några dagar eftersom jag inte kunde ta in det, men sedan så pratade vi och hon var förstående. Man vet inte hur man ska reagera eller vad man ska säga till någon som har förlorat ett barn, säger Linn till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har aldrig sett något om plötslig spädbarnsdöd eller om kvinnor som förlorat barnet i magen, och då startade jag den här gruppen för att uppmärksamma det. Jag tror att folk blundar många gånger för att det är så hemskt att förlora ett barn och då pratar man helst inte om det.

Får inga svar

Många upplever det som ett tabu att prata om att barn kan dö och när ett barn plötsligt går bort är det väldigt sällan, om knappt alls, får något svar på varför det hände.

– Det är inte alls uppmärksammat och det går inte åt så mycket forskningspengar till att forska i varför barn dör. Det går pengar åt exempelvis cancerforskning men det behövs till det här också. Ingen ska behöva begrava sitt barn och det är också en enorm lättnad för föräldrarna om de får ett svar på "varför?" – så att de inte känner sig skuldtyngda. 

Stöd och hjälp

I gruppen delar man med sig av sina berättelser och medlemmarna finner stöd och hjälp av varandra. För någon utomstående är det svårt att inte bli berörd av historierna. 

– Det har gått jättefort för gruppen och vi har fått otroligt bra respons. Det är så vackra berättelser som skrivs. Jag startade gruppen för min vän som förlorat sin son och det är fint att se så hur många änglaföräldrar som får stöd och att se hur de stödjer varandra, avslutar Linn. 

Klippet som ska uppmärksamma plötslig spädbarnsdöd:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.