Forskning visar att tydlig feedback påverkar eleverna bättre.
1 av 3
Forskning visar att tydlig feedback påverkar eleverna bättre. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Forskning visar att de elever som inte fick betyg under årskurs sex presterade bättre.
2 av 3
Forskning visar att de elever som inte fick betyg under årskurs sex presterade bättre. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det var före detta utbildningsminister Jan Björklund som initierade betygsforskningen.
3 av 3
Det var före detta utbildningsminister Jan Björklund som initierade betygsforskningen. - Foto: MAJA SUSLIN/ TT NYHETSBYRÅN

Betyg gör skolelevers resultat sämre

En studie visar att få unga påverkas positivt av att få betyg i skolan.


Varken barn eller högskolestundenter, oavsett om de är hög- eller lågpresterande, gör bättre ifrån sig om de får betyg i skolan. Det är en av slutsatserna i en nationell och internationell betygsforskning som överlämnas till det nya Skolforskningsinstitutet i dag. 

– Lågpresterande elever som får betyg presterar sämre. Men även studenter på universitetsnivå påverkas positivt av färre betyg som kommer senare under utbildningen, än många betyg som kommer tidigare, säger Alli Klapp, en av forskarna bakom rapporten.

BIldkälla: TT

Tydlig feedback i stället

Studien visar att bland annat tydlig feedback och information om vad som kan förbättras hos eleven påverkar prestationen tydligt positivt samt att negativ feedback påverkar eleven negativt. 

– Att i nuläget gå ner i åldrarna med betyg, när det finns så tydliga varningssignaler i forskningen – framför allt med hänsyn till de som har det svårast i skolan, tycker vi inte är att följa idén att skolan ska vila på vetenskaplig grund, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet som håller i forskningssammanställningen.

Alli Klapp har i den största svenska betygsundersökningen jämfört prestationen hos elever som fick betyg i årskurs 6 med de som inte fick betyg. Resultatet visade att de lågpresterande elever som fick betyg i årskurs sex presterade sämre än de elever som inte fick betyg.

De högpresterande påverkades varken positivt eller negativt. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska åldern för betyg sänkas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.