En romsk familj med tre barn vandrar bort på vägen efter att ha vräkts från sitt tältläger på Mälarhöjdens Idrottsplats 12:e oktober 1951.
1 av 17
En romsk familj med tre barn vandrar bort på vägen efter att ha vräkts från sitt tältläger på Mälarhöjdens Idrottsplats 12:e oktober 1951. - Foto: TT Bild
Katarina Taikon, författare och förkämpe för romernas likaberättigande i samhället. Porträtt 8:e juni 1978.
2 av 17
Katarina Taikon, författare och förkämpe för romernas likaberättigande i samhället. Porträtt 8:e juni 1978. - Foto: Gunnar Lantz / TT Bild
Gustav Vasa, som var kung i Sverige mellan 1523–1560, ville utvisa alla romer från landet.
3 av 17
Gustav Vasa, som var kung i Sverige mellan 1523–1560, ville utvisa alla romer från landet. - Foto: TT Bild
Johan den tredje, som var kung mellan åren 1568–1592 ska ha tvingat romerna att arbeta i gruvor, om de inte lämnade landet.
4 av 17
Johan den tredje, som var kung mellan åren 1568–1592 ska ha tvingat romerna att arbeta i gruvor, om de inte lämnade landet. - Foto: Wikipedia Commons
Drottning Kristina, som var drottning under åren 1632 till 1654, gav order om att alla romer skulle avrättas.
5 av 17
Drottning Kristina, som var drottning under åren 1632 till 1654, gav order om att alla romer skulle avrättas. - Foto: TT Bild
Uppskattningsvis en halv miljon romer dödades i koncentrationslägren, ute i byarna eller i sina tältläger under andra världskriget. Många romer har försökt glömma Förintelsen, eller Uppslukandet som romerna ibland själva säger. Bilden: Vuxenskolan i Malmö: femårige Samuel har följt med sin pappa till skolan.
6 av 17
Uppskattningsvis en halv miljon romer dödades i koncentrationslägren, ute i byarna eller i sina tältläger under andra världskriget. Många romer har försökt glömma Förintelsen, eller Uppslukandet som romerna ibland själva säger. Bilden: Vuxenskolan i Malmö: femårige Samuel har följt med sin pappa till skolan. - Foto: TT Bild
Den unga kvinnan virkar minnessaker till försäljning på Kiviks marknad i juli 1947.
7 av 17
Den unga kvinnan virkar minnessaker till försäljning på Kiviks marknad i juli 1947. - Foto: TT Bild
Ett romskt läger i Gubbängen, Enskede omkring 6:e juli 1943.
8 av 17
Ett romskt läger i Gubbängen, Enskede omkring 6:e juli 1943. - Foto: TT Bild
Den romska familjen Kvick står utanför sin sex kvadratmeter lilla husvagn, i Flaten utanför Stockholm 9:e november 1967.
9 av 17
Den romska familjen Kvick står utanför sin sex kvadratmeter lilla husvagn, i Flaten utanför Stockholm 9:e november 1967. - Foto: TT Bild
Protester på Mynttorget i Stockholm mot att polisen registrerat flera tusen romer .
10 av 17
Protester på Mynttorget i Stockholm mot att polisen registrerat flera tusen romer . - Foto: TT Bild
Initiativtagare Jessica Szoppe inledningstalar när personer med romsk tillhörighet demonstrerar på Mynttorget i Stockholm på fredagen med anledning av den registrerings skandal som uppdagats hos skånepolisen.
11 av 17
Initiativtagare Jessica Szoppe inledningstalar när personer med romsk tillhörighet demonstrerar på Mynttorget i Stockholm på fredagen med anledning av den registrerings skandal som uppdagats hos skånepolisen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / TT Bild
Asylsökande romer i Västsverige demonstrerar på Mynttorget utanför Riksdagshuset i Stockholm mot avvisningar till Kosovo och Serbien.
12 av 17
Asylsökande romer i Västsverige demonstrerar på Mynttorget utanför Riksdagshuset i Stockholm mot avvisningar till Kosovo och Serbien. - Foto: BERTIL ERICSON / TT Bild
Romer boendes i det läger som polisen och kronofogdemyndigheten under torsdagen försöker avhysa från sin boplats i Helenelund, Sollentuna.
13 av 17
Romer boendes i det läger som polisen och kronofogdemyndigheten under torsdagen försöker avhysa från sin boplats i Helenelund, Sollentuna. - Foto: TT Bild
Ett tältläger i Högdalen där EU-migranter från Rumänien bor i tält och kojor i skogen.
14 av 17
Ett tältläger i Högdalen där EU-migranter från Rumänien bor i tält och kojor i skogen. - Foto: TT Bild
Romska flaggan.
15 av 17
Romska flaggan. - Foto: Wikipedia Commons
Antalet romer som tigger på svenska gator har ökat.
16 av 17
Antalet romer som tigger på svenska gator har ökat. - Foto: Ellinor Svensson
Nyheter24 belyser tiggeriet på svenska gator.
17 av 17
Nyheter24 belyser tiggeriet på svenska gator. - Foto: Ellinor Svensson

13 punkter som visar romernas skrämmande historia i Sverige

Från 1500-talet fram tills i dag har romer förföljts och trakasserats i Sverige. Här är 13 punkter som visar vår mörka historia.


1. Första romerna ska ha kommit till Sverige i början av 1500-talet. Samtidigt var det vid den tiden belagt med dödsstraff för manliga romer att uppehålla sig i landet.


Romska flaggan. Bildkälla: Wikipedia Commons

2. Gustav Vasa, som var kung i Sverige mellan 1523–1560, ville utvisa alla romer från landet. Han kallade romerna för spioner och tjuvar. De som vägrade lämna landet dödades.


Gustav Vasa. Bildkälla: TT Bild

3. Johan den tredje, som var kung mellan åren 1568–1592, ska ha tvingat romerna att arbeta i gruvor, om de inte lämnade landet.


Johan den tredje. Bildkälla: Wikipedia Commons.

4. Drottning Kristina, som var drottning under åren 1632 till 1654, gav order om att alla romer skulle avrättas.


Drottning Kristina. Bildkälla: TT Bild

5. År 1617 beslutades det i riksdagen att alla "tattare och zigenare" i Sverige skulle utvisas. Romska kvinnor och barn skulle fördrivas ur landet samtidigt som man skulle ha rätt att döda alla romska män. Lagen kom att gälla ända in på 1800-talet.


Ung romsk kvinna på Kiviks marknad i juli 1947. Bildkälla: TT Bild

6. År 1914 förbjöds romer att komma in i Sverige. Lagen gällde fram till år 1954 då den avskaffades.


Ett romskt läger i Enskede, 1943. Bildkälla: TT Bild

7. På 40-talet var jakten på så kallade "tattare" hård i Sverige. Under begreppet "tattare" innefattades en rad olika grupper i Sverige. Bland annat resande romer. Under andra världskriget tog sig Statens institut för rasbiologi an att reda ut begreppet "tattare". Näsor och skallar mättes i oerhört kränkande undersökningar. Forskarna kom aldrig fram till någon skillnad mellan "tattare" och "vanliga svenskar".


En romsk familj i Stockholm, 1967. Bildkälla: TT Bild

8. Under andra världskriget förföljdes romerna av nazister och tvingades på flykt från sina hemländer ute i Europa. Exakt hur många romer som mördades under andra världskriget går inte att slå fast. Men det kan ha rört sig om så många som en halv miljon barn, kvinnor och män. Från 1914 fram till andra världskrigets slut förbjöd Sverige romer från att komma in i landet – trots att det var känt att romerna drabbats av grymma förföljelser.


En familj efter att ha vräkts från sitt läger i Mälardalen. Bildkälla: TT Bild

9. År 1959 fick romerna, efter omkring 450 år i Sverige, rätt till fast bostad och skolgång. Innan dess hade romerna inte rätt att bo mer än tre veckor på en och samma plats.


Katarina Taikon, författare och förkämpe för romernas rättigheter. Bildkälla: TT Bild

11. Det är olagligt att registrera romer i Sverige. Man uppskattar att det finns mellan 50 000 till 100 000 romer i Sverige.


Protester mot Skånepolisens romregister. Bildkälla: TT Bild

12. Hösten 2013 avslöjade Dagens Nyheter att polisen registrerat tusentals svenska romer, av vilka över tusen var barn, i det som i media kom att kallas romregistret.


Protester mot Skånepolisens romregister. Bildkälla: TT Bild

13. Antalet romer och EU-migranter som tigger på svenska gator har ökat markant under de senaste åren. Många av dem utsätts för grova hot och trakasserier. I slutet av 2014 fick Rikskriminalpolisen i uppdrag att kartlägga vilka brott de själva begår i Sverige och vilka brott de blir utsatta för.


Romer utanför sitt tältläger i Helenelund, Sollentuna. Bildkälla: TT Bild.

----

LÄS ÄVEN:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.