Det har varit kallt i Sverige och tipset är – glöm inte mössan!
1 av 3
Det har varit kallt i Sverige och tipset är – glöm inte mössan! - Foto: TT Bild
Kyligt.
2 av 3
Kyligt. - Foto: TT Bild
Kallt.
3 av 3
Kallt. - Foto: TT

Så här klarar du kylan bäst – enligt forskare

Fryser du? Lugn. Här kommer tips om hur du klarar kylan bäst.


Kylan ligger i luften så att säga. I klimatlaboratoriet vid Lunds Tekniska Högskola kan de simulera hur olika värme och kyla påverkar människokroppen. Typ om det skulle vara sextio grader varmt eller femtio grader kallt.

Vad är då största boven? Jo, huvudet. Tar man av sig mössan försvinner nästan femtio procent av kroppsvärmen. Då spelar det inte heller någon roll hur varma kläder man har. Så mössan är viktig – men vad är annars tips att leva efter?

− Lager på lager-principen är en devis att leva efter. Gärna med ett underställ i ylle och skor med tjocka sulor så att man inte tappar sin kroppsvärme mot det kalla underlaget, säger Kalev Kuklane, docent i arbetsmiljöteknik vid Lunds Tekniska Högskola i ett pressmeddelande.

I studien visade det sig att det tog längre tid för försvarssystemet att sätta igång hos äldre, vilket då ökar risken för nedkylningsskador. Blodtrycket höjdes också mer än hos de yngre. Det farligaste vädret är kyla i kombination med blåst.

Om man befinner sig i en miljö där man är kroniskt utsatt för kyla finns det en risk att utveckla hjärtsjukdomar även om man inte tidigare har sådana problem. Så klä dig varmt!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!