Kontrollanten kastade av Sebastian från bussen. På bilden finns Sebastians mamma Ingela, Sebastian och systern Veronica.
Kontrollanten kastade av Sebastian från bussen. På bilden finns Sebastians mamma Ingela, Sebastian och systern Veronica. - Foto: Privat

Veronica: "Polisen misshandlade min autistiska, döva lillebror"

Sebastian kastades av bussen när han inte kunde visa ID-handling.


Sebastian Bergström är 18 år och går på det enda gymnasium som finns för döva i Sverige som ligger i Örebro.

Familjen bor hemma i Stockholm. Sebastian bor på ett elevhem och åker buss därifrån till skolan varje dag.

På torsdagsmorgonen kliver en kontrollant på bussen där Sebastian sitter. Hon ifrågasätter om Sebastian bör åka på ungdomsbiljett, gränsen är 20 år.

Sebastian är omyndigförklarad och autistisk men skriver på ett papper när kontrollanten frågar att han är 18 år.

– Han ser ung ut och man kan inte tro att han är över 20 år. Och han har inget ID med sig. Passet finns här hemma i Stockholm, berättar Veronica Bergström, Sebastians syster, för Nyheter24.

Men kontrollanten accepterar inte Sebastians förklaring och drar av honom från bussen i centrala Örebro. Där står de och väntar på polisen i 20 minuter utan att Sebastian blir informerad om vad som händer.

– Polisen ber honom om personnummer men han vet inte vad han har för personnummer eller vad det är för något, säger Veronica.

I stället börjar polisen rota igenom Sebastians väska och fickor. De tar hans mobil och plånbok.

– När polisen vill ha hans bankomatkort greppar de hårt tag i hans handled och sliter det ur händerna på honom, berättar Veronica.

När polisen hittar en bild på Sebastian ska de också slitit av honom luvan och dragit honom i håret för att titta på hans ansikte. Till slut tar poliserna hans busskort och lämnar platsen.

Efter den här händelsen är Sebastian rädd och vill inte längre åka buss ensam. Han säger till sin syster att det känns skönt att berätta om händelsen.

Veronica och familjen har anmält händelsen, men de får veta mycket lite.

– Sebastian säger att han alltid tyckt om polisen som hjälper honom som är döv. Så sker raka motsatsen, berättar Veronica.

När Veronica skickar ett meddelande till Örebropolisens Facebooksida får hon detta till svar:

"Veronica, Polisen i Örebro län tar till oss det du skriver och vi har försökt lokalisera händelsen (verkar ha hänt för bara någon dag sedan). Vi undersöker närmare med berörda medarbetare och chefer. Jag vill be om ursäkt om din bror uppfattat polisen som bryska eller otrevliga. Det är aldrig vår avsikt att uppfattas så även om vi i vissa sammanhang måste vara tydliga och bestämda. Här har det kanske varit svårt att förstå varandra. Vänligen Mats Nylén, kommunikationschef, polisregion Bergslagen".

/
Dov
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!