Snuspanik!
1 av 3
Snuspanik! - Foto: TT/TT
Börja hamstra!
2 av 3
Börja hamstra! - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Panik hos alla snusare.
3 av 3
Panik hos alla snusare. - Foto: NTB scanpix

Larmet: Snuset kan ta slut – om bara några veckor

Tillverkaren säger att alla borde börja hamstra.


I maj kan snushyllorna eka tomt. En bakomliggande anledning är den nya tobakslagen som riksdagen klubbat igenom, rapporterar Aftonbladet.

Efter att den nya tobakslagen klubbades igenom med anpassning till EU:s direktiv för tobaksvaror blir det bet bråda dagar för snustillverkarna.

Anledningen – den 20 maj måste snusförpackningarna vara uppdaterade med varningstexter liknande de som finns på cigarettförpackningar. Dosorna får däremot inte ange hur mycket nikotin som snuset innehåller.

– Vissa produkter har angett lägre nivåer av nikotin för att marknadsföras som mer hälsosamma, vilket inte tillåts enligt bestämmelser som EU-kommissionen tagit fram. Nu anpassas svensk lag till bestämmelserna, säger Josefin Jonsson, enhetschef på enheten för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Snusdosor med ouppdaterad märkning som finns i butik den 20 maj får däremot säljas fram till och med 20 maj 2017. Värre blir det däremot för tillverkerna och alla snusare då omsättningen är mycket stor. Över fem miljoner dosor tillverkas vanligtvis – varje vecka.

Den korta omställningsfasen är anledningen till att det kan dröja innan snuset finns i lager med rätt anpassade texter.

– Vi kommer inte att kunna ha lagliga produkter till 20 maj. Det tar tid att få nya etiketter och förpackningar i produktion. Men vi kommer göra vårt yttersta och gör allt för att möta lagen, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match till Aftonbladet.

Han fortsätter med att snusare borde börja hamstra snus så att man inte blir utan sin favorit.

Enligt folkhälsominister Gabriel Wikström beror den korta omställningstiden på EU, men att snustillverkarna väl varit medvetna om direktivet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du hamstra snus?
Tack för din röst!