Ännu ett mastsabotage har upptäckts.
1 av 3
Ännu ett mastsabotage har upptäckts. - Foto: TT bild
En kabel har klippts av.
2 av 3
En kabel har klippts av. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten fick använda reservsystem för att larma ut personal.
3 av 3
Räddningstjänsten fick använda reservsystem för att larma ut personal. - Foto: TT bild

Ytterligare ett mastsabotage upptäckt – kabel hittades avklippt

Räddningstjänsten märkte att de inte kunde använda den radiolänk som används för att larma ut personal.


Räddningstjänsten märkte i början av maj att de inte kunde använda radiolänken som används för att larma personalen i Tranemo. De kunde därefter lokalisera felet till en mast utan för Tranemo. När reparatörer anlände till platsen upptäckte de att räddningstjänstens kabel var avklippt. Utöver det var alla andra ledningar och masten intakta.

– Det är klart man tänkt en del på det här. Hade det varit uppbrutet så hade man kunnat säga att det varit inbrott. Men nu märktes ingen åverkan på dörrar eller annat, säger Per-Anders Näsström, som är ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg, till Borås Tidning.

De använde sig då med hjälp av ett reservsystem.

– Även om det finns reservsystem är det allvarligt och vi kan fortfarande inte förstå vem som var där och varför.

Masten där sabotaget gjordes ligger mellan Tranemo och Ambjörnarp i Västra Götaland. I går kväll hittades även av misstänkt sprängladdning vid en mast i Skutskär. Det nationella bombskyddet tog hand om det och kommer troligtvis kunna ge ett besked om vad det rörde sig om under förmiddagen.

Under söndagskvällen kollapsade Häglaredsmasten, som är 332 meter hög. Då hade gärningsmän lossat på ungefär 50 muttrar på mastens betongfundament.

– Vi är hundra procent säkra på att det är sabotage, har förundersökningsledaren Jan Johansson på kriminalpolisen i Borås sagt tidigare, skriver Aftonbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!