​Julian Assange är fortsatt häktad i sin frånvaro
1 av 3
​Julian Assange är fortsatt häktad i sin frånvaro - Foto: TT
Assange har inte lämnat Ecuadors ambassad sedan han gick in där 19 juni 2012.
2 av 3
Assange har inte lämnat Ecuadors ambassad sedan han gick in där 19 juni 2012. - Foto: TT
Han håller fortfarande stora möten över internet.
3 av 3
Han håller fortfarande stora möten över internet. - Foto: TT

Julian Assanges ansökan om förhandlingar avslås – har inte gått ut på fyra år

Wikileaks-grundaren har hållit sig inne på Ecuadors ambassad i snart sex år. Han vill ha ny häktningsförhandlingar.


18 november 2010 häktades Julian Assange i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt, mindre brott i Stockholm och Enköping i augusti samma år.

Assange har sedan dess överklagat alla häktningsbeslut, men fått avslag från hovrätt och högsta domstolen, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tre av förundersökningarna till de misstänkta brotten är nedlagda sedan hösten 2015. Assange är fortfarande misstänkt för våldtäkt.

19 juni 2012 ansökte Assange asyl på Ecuadors ambassad i London. Då hann den brittiska polisen omringa honom – och sedan dess har Assange inte tagit ett steg utanför ambassaden. Anledningen är att han är rädd att Sverige kommer utelämna honom till USA.

Assange anser att han på grund av sin levnadssituation är under frihetsbedrövelse, men Stockholms Tingsrätt menar att vistelsen är frivillig.

Assange hävdar att han har begärt att bli förhörd i London, men när Sverige försökte få till ett förhör samt DNA-prov med Assange nekades de av Ecuador. Storbritannien godkände. En ny ansökan har skickats in, men Sverige inväntar fortfarande svar.

Julian Assanges organisation Wikileaks har gjort flera stora avslöjanden. Bland annat publicerade de 2010 en video på hur den amerikanska armén attackerade obeväpnade irakier.

Här kan du läsa om bakgrunden till Assanges bråk med Sverige.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.