Irakisk säkerhetspolis kritiserar Säpo för bristande samarbete.
1 av 3
Irakisk säkerhetspolis kritiserar Säpo för bristande samarbete. - Foto: TT
Det dåliga samarbetet försvårar för den irakiska säkerhetstjänsten. En källa från den iraksiak säkerhetstjänsten menar att Säpo borde hjälpa till med identifiering av svenskar som åkt för att strida mot IS skulle de vara lättare att stoppa.
2 av 3
Det dåliga samarbetet försvårar för den irakiska säkerhetstjänsten. En källa från den iraksiak säkerhetstjänsten menar att Säpo borde hjälpa till med identifiering av svenskar som åkt för att strida mot IS skulle de vara lättare att stoppa. - Foto: tt bild
Den irakiska säkerhetspolisens erfarenhet är att europeiska krigare ofta är mer extremistiska och radikala. De är beredda att dö som martyrer, medan de irakiska terroristerna vill strida.
3 av 3
Den irakiska säkerhetspolisens erfarenhet är att europeiska krigare ofta är mer extremistiska och radikala. De är beredda att dö som martyrer, medan de irakiska terroristerna vill strida. - Foto: TT

​Säpo sågas för anti-terrorarbete: "Fara för Europa och Sverige"

I gårdagens sändning av TV4:s Kalla fakta uppger irakisk säkerhetspolis att samarbetet mellan Irak och Säpo är larmerande dåligt.


Källorna menar att säkerheten i Europa och Irak är hotad, skriver Aftonbladet.

Den irakiska säkerhetspolisen kritiserar Sveriges bristande kommunikation i antiterror-arbetet. Irak varnar Sverige för eventuella terrorister, men Säpo vägrar delge information till den irakiska säkerhetstjänsten. Detta trots att ett antal av de 2 500 europeiska IS-krigarna i Irak kommer ifrån Sverige.

Fler extremister från Europa

Det dåliga samarbetet försvårar för den irakiska säkerhetstjänsten. Youssef, som arbetar vid den irakiska säkerhetspolisen, menar att om Säpo hjälpt till med identifiering av svenskar som åkt för att strida mot IS skulle de vara lättare att stoppa. I höstas jagade Säpo en flykting från Irak som de misstänkte var terrorist, men ställde inga frågor till den irakiska säkerhetstjänsten.

– Det är ett stort problem för oss. VI samlar in information om svenska krigare i Raqqa och Mosul, men om vi fick information från Sverige skulle bilden klarna, menar Youssef.

Den irakiska säkerhetspolisens erfarenhet är att europeiska krigare ofta är mer extremistiska och radikala. De är beredda att dö som martyrer, medan de irakiska terroristerna vill strida.

– Säkerhetspolisen måste stoppa rekryteringen. Det finns en enorm fara för Europa och framförallt Sverige. Rekryteringen sker i moskéer och i sociala medier. Det finns kompletta terrorceller i Europa vars huvuduppgift är att rekrytera utländska krigare, säger en irakisk säkerhetspolis kallad Hussein.

Säpo slår ifrån sig kritiken

Enligt honom är Sverige ett av de länder som har flest sovande terrorceller. Detta vill Säpo inte kommentera.

– Jag kan inte kommentera varför Irak inte upplever att de får information från Sverige. Vi följer ett strikt regelverk och där samverkar vi så långt det bara är möjligt och delger alla den information vi kan och får delge, säger Anders Kassan, operativ chef på Säpo till Kalla Fakta, uppger Aftonbladet.

Youssef och Hussein heter egentligen något annat.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.