Ipred: Katastrof för öppna nätverk

Nu kan du bli ansvarig för andras illegala fildelning.


Kafeer, kontor eller torg. De öppna nätverken, som inte kräver att du loggar in med användarnamn och lösenord, har underlättat och förgyllt tillvaron för många svenskar. Utan svårigheter har du kunnat avnjuta en kopp te och kolla av mejlen. Nu riskerar du att bli dömd för illegal fildelning.

–Om IP-adressen leder till en restaurang, ja, då får man se om stället bara har tillhandahållit en uppkoppling eller om man på något sätt uppmuntrat till de olagligheter som begåtts, säger Stefan Johansson, kansliråd på justitiedepartementet till DN.

Samtidigt uppger Johansson att det kommer att bli svårt att bevisa vem det är som är ytterst ansvarig för att fildela i exempelvis Kungsträdgården i Stockholm där vem som helst kan ta del av en fri surfzon.

–Det kommer säkert att finnas zoner, där domstolen aldrig kommer ända fram i bevisningen.

Och detta är precis vad som skett gång på gång i Danmark, som haft en liknande lag under tre år. På bara ett halvår har tre personer gått fria sedan de hävdat att andra personer kidnappat deras IP-adresser, och sedan använt dem för att ladda ner illegala filer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!