Den lilla miniflugan kan ställa till det.
1 av 3
Den lilla miniflugan kan ställa till det. - Foto: TT
Suzukiiflugan är bara tre millimeter.
2 av 3
Suzukiiflugan är bara tre millimeter. - Foto: Martin Hauser Phycus/Wikimedia
Men ställer till det allvarligt.
3 av 3
Men ställer till det allvarligt. - Foto: Bonemeal/Wikimedia

Fruktad flugsort kan spridas i Sverige – då blir den omöjlig att stoppa

I Sverige har flugan inga naturliga fiender och förökar sig otroligt snabbt. Den borrar i bären små hål där den lägger ägg.


Den är bara tre millimiter stor – men otroligt fruktad. Suzukiiflugan upptäcktes först i Japan. 2008 konstaterade man dock att de även fanns i USA och i Sydeuropa.

Det tog sedan inte särskilt lång tid innan flugan tagit sig upp till Norden och för två år sedan hittades den i Skåne – troligtvis via importerad frukt.


I Sverige har den inga naturliga fiender och kan därför föröka sig otroligt snabbt. Den livnär sig på bär och borrar där i små hål där den lägger ägg. Skillnaden mellan släktingen bananflugan är att suzukiiflugan lägger ägg i omogna bär, skriver Kvällsposten.

Den skadliga flugan jämförs nu med mördarsnigeln och forskare menar att det är ett av de allvarligaste problemen på bär man haft.

– Förra året fick vi rapporter om skador i hösthallon. Hittills har de varit en begränsad omfattning skador. I och med den milda vintern och en varm och torr maj månad, så kan vi förvänta oss större skador i år än förra året. Hur stora är svårt att förutsäga, säger Sanja Manduric, rådgivare på Jordbruksverket till Kvällsposten.

Favoriten för suzukiiflugan är blåbär, men även plommon, jordgubbar, björnbär, havtorn och vinbär är utsatta. I sin livstid kan en hona lägga 400 ägg under sitt liv i snitt. Ett enda körsbär kan därmed innehålla mellan 60 och 70 fluglarver

Mardrömsscenariot vore att flugan sprider sig till skogen och angriper vilda blåbär. Då blir de enligt Jordbruksverket "omöjliga att stoppa". Det kommer också skada björnar och andra skogsdjur som lever på blåbär.

Hittills har flugan inte hittats utanför Skåne men det är svårt att hålla koll på populationen. Nu försöker Jordbruksverket tillsammans med forskare vid Sveriges lantbrukaruniversitet och Hushållningssällskapet i Malmö med att stoppa spridningen och sprida kunskap.

Läs också om statusen på jordgubbar i sommar-Sverige och om populära livsmedel som riskerar att försvinna helt till följd av bland annat utsläpp.

Bar
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!