Det sista man vill behöva oroa sig för som pensionär, är hur mycket man har på kontot
1 av 3
Det sista man vill behöva oroa sig för som pensionär, är hur mycket man har på kontot - Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Expertens 5 bästa tips – så gör du får att få högre pension

Det kanske känns långt bort, men lite arbete kan innebära att du får flera tusen mer i månaden när du går i pension.


När du är 21 år, har jobbat som bartender i Prag i ett halvår och mest funderar på var du ska gå ut och festa nästa gång, är tankar på pensionen ganska långt bort.

Men även om du inte tar tag i saken precis då, kan det vara bra att ta tag i det senare i alla fall. Det kan nämligen skilja flera tusen i månaden i pension mellan den som spelat spelet smart, och den som lämnade det åt slumpen.

Vi på Nyheter24 ringde upp Nordnets sparekonom Joakim Bornold för att få de bästa pensionstipsen. Håll till godo.

1. Jobba och betala skatt

Den här punkten behöver man inte vara nobelpristagare i ekonomi för att förstå. Om du inte jobbar och får pengar avsatta till pension, så kommer du heller inte ha några pensionspengar med ditt namn på när det är dags att dra sig tillbaka.

2. Se att ha tjänstepension från din arbetsgivare

Förutom de pengar som automatiskt sätts av för den allmänna pensionen, är det också bra att se till så att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Många kollektivavtal kräver detta, men det kan ändå vara bra att dubbelkolla om man är osäker.

För att ge lite perspektiv på hur viktig tjänstepensionen ändå är, kan man ha i åtanke på att man måste lägga undan närmare 1,5 miljoner kronor under tiden man arbetar, för att komma upp i samma nivåer med hjälp av privat pensionssparande. Det är 1,5 miljoner man hade kunnat göra annat kul för.

3. Placera tjänstepensionen i smarta aktiefonder

Den statliga pensionen placeras för det mesta i räntefonder, men med tjänstepensionen har du utrymme att styra genom att placera pengarna i aktiefonder med högre risk. Detta gör att pengarna växer mer än de hade gjort annars.

Är man osäker på vilka fonder man bör placera i brukar en enkel googling kunna hjälpa – det finns mängder av tips och tricks att läsa in sig på.

Tomt kontoOm man inte spelar sina kort rätt kan det se ut så här på kontot när man blir pensionär. Bildkälla: Faksimil

4. Se till så att du har låga fondavgifter

Många aktiefonder har ganska höga avgifter, och har du otur kan de till och med vara så höga att de helt äter upp vinsten du gör på att ha pengarna sparade. Försök därför hitta en fond med så låg avgift som möjligt.

Ett bra val är en så kallad indexfond, vilket innebär att fonden inte har någon aktiv förvaltning.

Det här kanske inte låter så viktigt, men om du placerar pengarna i en fond med hög avgift kan det innebära en förlust på flera hundra tusen kronor genom åren. Detta kan i sin tur innebära upp till 10 000 kronor mindre varje månad när du väl blir pensionär.

5. Håll koll hur du ligger till

Ja, vi vet. Det låter hur tråkigt som helst. Men på Minpension.se kan man logga in med BankID och få en uppskattning av hur mycket man kommer att få när man går i pension.

Ju närmare du är pensionen, desto säkrare är siffrorna. Men det kan ändå vara bra att börja hålla koll tidigt. När du blir pensionär kommer du vara tacksam för att du gjorde det.

Känns det för jobbigt att spara smart? Då kan du satsa på att vinna pengar i stället. Du kan också bli pokerproffs, om du orkar med att det svänger en del.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du bra koll på din pension?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.