1 av 3
- Foto: TT
En clown i Gävle.
2 av 3
En clown i Gävle. - Foto: Privat
En annan clown i Sundsvall.
3 av 3
En annan clown i Sundsvall. - Foto: Privat

Svenska clownen berättar: Därför går vi ut och skrämmer folk

En av clownerna som springer runt och skrämmer folk i Sverige har valt att ställa upp på intervju.


Trenden med clowner som skrämmer folk är ett faktum i hela Sverige. Den första inrapporterade händelsen var i Linköping där flera personer sett en läskig clown som gått runt och skrämt folk.

Polisen har också gått ut med en varning om vad som kan hända om man klär ut sig till clown för att skrämmas.

Här har clowner synts till i Sverige:


Men vad vill de? Och varför skräms de? Nyheter24 har pratat med en clown som tillhör en grupp som samordnar flera clowner runt om i Sverige.

– Det vi står för är att ge en ny typ av skräck till folket. Det har varit väldigt effektivt hittills. Vi finns i cirka 17 städer just nu, säger en av gruppens representanter till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla gillar att göra olika saker. Vissa är nöjda med att åka cross eller hoppa fallskärm. Andra vill klä ut sig till clowner för att skrämma människor. Det är en sorts kick i att sätta skräck i ett helt land.

Privat

Om du vill läsa om alla tidigare clownhändelser i Sverige och utomlands kan du följa den här länken.

Alla clowner samlas på ett stort Instagram-konto som har nästan 27 000 följare. Där läggs bilder upp på konversationer med rädda svenskar och det läggs ut bilder på nya clowner som anslutit sig till gruppen. Mycket likt ett annat Instagram-konto som sedan försvann.

Faksimil Instagram. Stämningen blir ibland hotfull på clownernas Instagram.

Vidare berättar clownerna att målet aldrig är att skada – utan bara att skrämma. Det huvudsakliga målet är att röra om lite i Sverige kort sammanfattat.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte skadar någon. Det finns några som gjort det, men de tillhör inte oss. Vi representerar aldrig våld – och gör därför inga brott heller.

Att valet föll på just clowner är dels på grund av inspirationen från USA där den här trenden tog fart igen, trots att rapporter visar att clowntrenden började i Italien, och sedan spridde sig runt om i världen. Men också för att gruppen ser clowner som någonting roligt, men ändå obehagligt. Det finns alltså en skräckblandad förtjusning.

Om man vill bli medlem i gruppen så får man ansöka om ett slags medlemskap.

– Man skriver och bekräftar genom att visa att man har en mask eller dräkt och att man skrämmer folk. Självklart är man anonym eftersom vi får en del dödshot, säger en anonym clown.

Hur länge clownaktionerna kommer hålla på är i nuläget oklart. Clownerna hälsar att de kommer att fortsätta tills det inte finns något nöje i det längre, helt enkelt.

Det återstår att se hur länge den här trenden fortsätter.

Privat

Nyheter24s läsare har sett många läskiga clowner runt om i Sverige, här är några av dem:

Har du sett en clown? Skicka in bilder eller information i formuläret nedan eller till tips@nyheter24.se


Kolla också på läsarnas egna bilder på clowner som setts till i Sverige – eller läs om polisens varning till alla som klär ut sig till clowner.

Glöm inte att ladda ner vår app för att hålla koll på allt som händer i Sverige och världen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett någon clown?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.