Enligt Magnus Ranstorp finns det 140 personer med IS-sympatisörer i Sverige.
1 av 3
Enligt Magnus Ranstorp finns det 140 personer med IS-sympatisörer i Sverige. - Foto: Montage/TT
När man väl har åkt ner för att kriga med IS finns det ingen återvändo. IS beslagtar nämligen personliga dokument, som gör det omöjligt att åka hem.
2 av 3
När man väl har åkt ner för att kriga med IS finns det ingen återvändo. IS beslagtar nämligen personliga dokument, som gör det omöjligt att åka hem. - Foto: TT
Glädje efter seger mot IS.
3 av 3
Glädje efter seger mot IS. - Foto: Ap / TT

Experten: Så många IS-krigare finns i Sverige

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp befinner sig personer med IS-sympatier i Sverige.


Terrorgruppen Islamiska Staten blir svagare och svagare. Den här veckan förväntas ytterligare 30 000 soldater från kurdiska, irakiska och amerikanska trupper ansluta sig till kampen mot IS.

Terrorgruppen har sedan 2012 rekryterat från Sverige, men antalet rekryter ökade för två år sedan.

– Den största förändringen kom 2014 när kalifatet höll på att dra igång. Då såg vi att allt fler svenskar valde att ansluta sig till Islamiska Staten, berättar Magnus Ranstorp, terrorforskare på försvarshögskolan i Stockholm, för Göteborgs-Posten.

140 IS-terrorrister i Sverige

I december greps en 17-årig flicka, misstänkt för att planera att ansluta sig till IS. Knappt ett halvår senare åtalades en 20-årig lärarstudent efter att ha byggt en självmordsbomb. Även han hade stort intresse för terrorgruppen.

Enligt terrorforskaren är det män som i stor utsträckning har bristande social förmåga och är våldsbenägna, som ansluter sig till IS.

De kvinnor som ansluter sig har en utopisk bild av IS. Ranstorp tror att hårda påtryckningar hemifrån om hur de ska vara kan göra att IS känns som en frigörelse.

De IS-sympatiserade människor som tar sig in i landet har Sverige bra koll på, enligt Ranstorp. Detta genom ett europeiskt samarbete.

– Europol har 3 500 potentiellt farliga personer i sitt register. Av dem befinner sig 140 personer i Sverige, berättar Ranstorp.

När en sådan person tar sig in gör Säpo en säkerhetsbedömning och inleder en förundersökning, för att ta reda på om personen har begått någon typ av brott. Därefter kopplas socialtjänst och polis in.

Här är socialtjänstens viktigaste uppgift att hjälpa personerna med IS-sympatier att ha kontakt med myndigheter.

Omöjligt att åka hem

Tidigare i veckan skrev Marcus Birro att om man har åkt för att kriga för IS borde man bli av med sitt svenska medborgarskap.

Men när man väl har åkt ner för att kriga med IS finns det ingen återvändo. IS beslagtar nämligen personliga dokument, som gör det omöjligt att åka hem.

Men återvändande IS-sympatisörer är heller inget hot mot Sverige.

Ranstorp säger att återvändande IS-sympatisörer inte utgör något särskilt hot mot Sverige som land.

– Det kan vara ett problem med återvändare om det handlar om länder som exempelvis Frankrike som har cirka 2 000 medborgare med någon form av sympatier för terrorgrupper. Men i Sveriges fall handlar det om få individer som Säpo håller koll på, säger Ranstorp till GP.

Läs också om svenska Jesper har valt att strida mot IS: "Jag kunde inte längre se på".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för terrordåd i Sverige?
Tack för din röst!