Saga är 15 år gammal.
1 av 7
Saga är 15 år gammal. - Foto: Privat
Den här bilden är från sjukhuset när Saga skulle lära en sjuksköterska att åka på en airboard. Hon säger : "detta händer dock inte på dagen utan om man ska ha så här roligt så måste man vara vaken på natten"
2 av 7
Den här bilden är från sjukhuset när Saga skulle lära en sjuksköterska att åka på en airboard. Hon säger : "detta händer dock inte på dagen utan om man ska ha så här roligt så måste man vara vaken på natten" - Foto: Privat
Saga var mitt under behandling men ville "träna på att gå utan hår" i Mall of Scandinavia.
3 av 7
Saga var mitt under behandling men ville "träna på att gå utan hår" i Mall of Scandinavia. - Foto: Privat
Jennifer, 22, startade en insamling för Saga.
4 av 7
Jennifer, 22, startade en insamling för Saga. - Foto: Privat
Och skrev det här på sin målvaktströja.
5 av 7
Och skrev det här på sin målvaktströja. - Foto: Privat
Med sin bror och peruk på huvudet.
6 av 7
Med sin bror och peruk på huvudet. - Foto: Privat
På sjukhuset där en sjuksköterska pimpade hennes droppställning.
7 av 7
På sjukhuset där en sjuksköterska pimpade hennes droppställning. - Foto: Privat

Saga, 15, fick diagnosen cancer – helt plötsligt startades hemlig insamling

Reaktionerna på insamlingen och på Sagas blogg har varit fantastiskt fina.


Saga Lundin är 15 år gammal och bor i den mindre orten Björklinge utanför Uppsala. Den 22 april i år fick hon diagnosen osteosarkom, eller skelettcancer. En diagnos som snabbt fick hennes värld att helt vändas upp och ner.


Hon började i juni med att blogga om sin resa. Om de bra stunderna, om de jobbiga. I ett av de första inläggen står det:

"Från att vara en normal tonåring till en jättesjuk tjej på en vecka känns så ofattbart. Det går inte att ta in. Jag fick göra en massa röntgen och undersökningar. En 'portakatt' opererades in vid nyckelbenet på mig, den som jag skulle få cellgifterna igenom."

– Redan när jag fick min diagnos så var min första tanke att jag vill starta en blogg och skriva om det. Lite för att samla alla känslor, men också för att komma ihåg. Den var till för mig själv och mina släkt och vänner.

Intresset för hennes blogg spreds snabbt i den lilla orten. Och en gammal innebandytränare hörde av sig till henne.

– Hon frågade om hon fick skriva fuck cancer på sin målvaktströja. Det var länge sen hon tränade mig men hon har alltid varit en förebild, säger Saga.


Helt plötsligt plingar det till på Sagas Facebook. Då har hennes gamla innebandytränare, Jennifer Gräll, startat en insamling till förmån för Saga.

Jennifer.Jennifer.

– Jag har tränat henne i innebandy då jag själv spelar i superligan sen så bor vi också i Björklinge båda två. Så jag har vetat vem hon är i väldigt många år, säger Jennifer till Nyheter24.

Anledningen till insamlingen är att Saga ska få uppleva sin bucket list. Hon hade tidigare skrivit på bloggen att hon skulle göra en lista med upplevelser som hon verkligen vill vara med om.

– I och med detta kunde man ge en gåva och hjälpa Saga att förverkliga sina drömmar, säger Jennifer.

Reaktionerna har varit väldigt starka och positiva.

– Det är många som har engagerat sig och det bevisar verkligen hur många fina människor som det finns. Sen får Saga göra vad hon vill med de insamlade pengarna. De är för henne.

Sagas bucket list är inte riktigt färdigställd ännu. Men vad som finns på toppen är självklart.

– Det är Island. Hela landet och naturen där är så fascinerande. Tänk att bada i källorna där. Sen kanske åka helikopter – och jag vill verkligen uppleva norrsken, säger Saga.

Saga ville gå på skolavslutningen i 9:an och fick vara där en timme.


Saga har fått många reaktioner från främlingar som skrivit till henne. På Instagram skriver folk att de fascineras över hennes styrka.

– Sen så skickade en mamma ett mail till mig. Hon skrev att hon hade en sjuk dotter som jag då hade hjälpt. Man blir så rörd av att kunna hjälpa andra, säger Sara.

Efter att intervjun med Saga och Jennifer genomfördes så har insamlingen avslutats. Och Saga fick med Jennifers hjälp göra en sak från bucket listen – åka helikopter:

Facebook

Här kan du läsa Sagas blogg där hon delar sina erfarenheter och tankar. Där finns bland annat fantastiska bilder från helikopterturen!

Läs också om äventyraren Arons resa från cancerbesked till resa mot Nordpolen.

Glöm inte att ladda ner vår app – från antingen App Store eller Google Play.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skänker du pengar till välgörenhet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

1 timme sedan
Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.