Stödlinjen var en PR-kampanj.
1 av 3
Stödlinjen var en PR-kampanj. - Foto: TT
För att uppmärksamma diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen.
2 av 3
För att uppmärksamma diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen. - Foto: TT
Men det hela tog en oväntad vändning.
3 av 3
Men det hela tog en oväntad vändning. - Foto: TT

Jourtelefon mot mansplaining blev nerringd – av mansplainande män

"Män ringer in och pratar väldigt, väldigt länge" säger Seher Yilmaz på Rättviseförmedlingen.


Fackförbundet Unionens PR-kampanj mot mansplaining har tagit en oväntad vändning. Förbundet genomförde en kampanj där de satte upp en jourtelefon för att motverka diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen.

Stödtelefonen, med namnet "Mansplainingakuten" där kända svenska feminister och opinionsbildare svarat på frågor om jämställdhetsproblem på arbetsplatsen, blev i stället helt nerringd av män.

– Jag har nästan uteslutande fått samtal från män, som inte själva har blivit utsatta för mansplaining utan ringt in för att berätta för mig varför mansplaining är dåligt att använda som begrepp och varför kampanjen är dålig och hur vi borde göra i stället, säger Ida Östensson till Arbetsvärlden.

Ida Östensson. Bildkälla: TT

Kampanjen har även mött kritik på sociala medier där den kallats för "för politisk", något som även framkommit under samtal inringda till Mansplainingakuten.

– Många av våra erfarenheter är tyvärr att det är män som ringer in och pratar väldigt, väldigt länge. Det gör ju att ingen annan kan komma fram, säger Seher Yilmaz till Arbetsvärlden.

En stor del av tiden har gått åt till att försvara kampanjen, vilket andra som varit med även känt igen berättar Yilmaz. Hon lyfter dock att alla självfallet varit välkomna att ringa in, men att det blivit mindre tid att prata med personer som faktiskt haft konkreta frågor.

Men båda Ida Östensson och Saher Yilmaz ser kampanjen som en framgång eftersom många av de kritiska samtal de fått inte blivit lika svart-vita som det ofta blir när åsikter uttrycks på exempelvis nätet.

– Jag tar med mig att det är viktigt med samtalet. Och att bli bättre på att lyfta fördelarna med jämställdhet och fördelarna med att inte mansplaina. Fördelarna med att vara en inkluderande man, säger Ida Östensson.

Vad är mansplaining?

Begreppet myntades av den amerikanska författaren Rebecca Solnit och innebär en situation där en man förklarar något för en kvinna på ett nedlåtande och ofta översittarmässigt sätt, trots att kvinnan har samma eller mer kunskap i ämnet.

Nyheter24 har tidigare publicerat en debatt om att män inte kan debattera och så här ska du göra om de försöker och att PH-delatagaren Adrian försökt mansplaina varför tjejers orgasmer inte är viktiga.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hatar du mansplaining?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.