Göran Mårtensson protesterade mot ett beslut från EU-domstolen.
1 av 4
Göran Mårtensson protesterade mot ett beslut från EU-domstolen. - Foto: Privat/Kamratstödet Norrköping
"Jag avskyr tanken att mina medsystrar skulle kunna få sparken och att det vore lagligt, på grund av att dom bär slöja. Mina medsystrar inom IOGT-NTO skulle aldrig acceptera om jag fick sparken på grund av mitt kors runt halsen."
2 av 4
"Jag avskyr tanken att mina medsystrar skulle kunna få sparken och att det vore lagligt, på grund av att dom bär slöja. Mina medsystrar inom IOGT-NTO skulle aldrig acceptera om jag fick sparken på grund av mitt kors runt halsen." - Foto: Privat/Kamratstödet Norrköping
"Jag gör inte det här som en 'kul' grej utan en renodlad solidaritetshandling för mina medsystrar i en värld då ytliga ting som klädsel, smycken mm helt plötsligt är lagliga skäl för uppsägningar. Vi behöver mer medmänsklighet i världen, inte mindre."
3 av 4
"Jag gör inte det här som en 'kul' grej utan en renodlad solidaritetshandling för mina medsystrar i en värld då ytliga ting som klädsel, smycken mm helt plötsligt är lagliga skäl för uppsägningar. Vi behöver mer medmänsklighet i världen, inte mindre." - Foto: Privat/Kamratstödet Norrköping
Göran Mårtensson arbetar på Kamratstödet i Norrköping som drivs av IOGT-NTO.
4 av 4
Göran Mårtensson arbetar på Kamratstödet i Norrköping som drivs av IOGT-NTO. - Foto: Privat

Göran bar slöja i protest: "Det är samma sak som att jobba i keps"

När Göran Mårtensson, 53, fick höra om EU-domstolens beslut ville han protestera, och det gjorde han genom att bära slöja på jobbet en dag.


EU-domstolen tog nyligen ett beslut som innebär att företag själva kan bestämma om de vill anställa en person med slöja. Detta då ett belgiskt företag friades efter att ha sparkat en kvinna för att hon bar slöja på jobbet.

När Göran Mårtensson, 53, som arbetar på Kamratstödet i Norrköping, som drivs av nyheterhetsrörelsen IOGT-NTO, fick höra om beslutet reagerade han starkt.

– Vi har många besökare från olika nationaliteter på Kamratstödet, och jag kände att jag som medmänniska borde ställa upp för de muslimska kvinnor som nu hotas av beslutet, berättar han för Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Göran bestämde sig därför för att bära slöja, eller hijab som det egentligen heter, på jobbet en dag, som en protest mot EU-domstolens dom.

– Det är precis samma sak att jobba med sjal som med keps, det är ingen skillnad. Jag kunde jobba exakt lika bra med slöja som utan, och efter två timmar märkte jag inte ens av den. Det enda var väl att det blev lite varmt i slutet av dagen, säger Göran.


Bildkälla: Privat/Kamratstödet Norrköping

För honom är aktionen dock inte politisk, utan enbart ett sätt att visa medmänsklighet och skapa en diskussion runt beslutet. Framför allt eftersom han känner att det är en dålig utveckling när ytliga saker så som smycken eller kläder kan bli en anledning att ge någon sparken.

– Om det var en svensk kvinna som burit slöja en hel dag är den bistra sanningen antagligen sådan att ingen brytt sig, men när en 53-årig, skånsk man utan hår gör det så skapar det reaktioner, förklarar han.


Bildkälla: Privat/Kamratstödet Norrköping

Och reaktioner har han sannerligen fått. Flera stora medier har skrivit om Görans protest, som NT var först att rapportera om. Göran säger själv att han är tagen av hur uppmärksammat det som började som en lokal protest blivit.

– Det blev ju stort så in i helvete. 98 procent har varit positiva reaktioner. Folk som kommit in har skrattat och frågat om jag är en påskkärring, men när jag har förklarat så har nästan alla tyckt det varit bra, säger han och tillägger:

– Sedan finns det folk som är rädda, och inte gillar invandrare, men deras reaktioner bryr jag mig inte om. De får ha sin åsikt, men jag har mest skrattat åt hatkommentarerna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om skolelevernas briljanta protest mot Jimmie Åkesson och de danska eleverna som protesterar genom att visa brösten.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du burit/bär slöja?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kropp hittad i sökandet efter tonårsflicka

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

1 timme sedan
E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.