Kommer det finnas jordgubbar tills midsommar?
1 av 6
Är det kris för de svenska jordgubbarna i sommar? - Foto: TT
Det ser ut som att det kommer finnas jordgubbar till midsommar
2 av 6
Nä. Det verkar lugnt. - Foto: TT
Många är osäkra på om det kommer serveras jordgubbar till midsommar.
3 av 6
Många butiker har redan börjat sälja bären. De är dyra just nu, men väntas sjunka i pris. - Foto: TT
Jordgubbarna kommer räcka till alla på midsommar.
4 av 6
MIDSOMMAREN ÄR RÄDDAD! - Foto: TT
Du kommer kunna fira midsommar med jordgubbar, trots klimatet.
5 av 6
SKÅL! - Foto: TT
Midsommaren är räddad!
6 av 6
Klimatet har ju varit konstigt, men bären har hållit sig starka. - Foto: TT

Kommer det svenska jordgubbar till midsommar? Här är svaret

Svenska jordgubbar är likställt med en lyckad midsommar. Frågan är ju om det kommer finnas tillräckligt många, då vädret varit skumt!


Vad är mer förknippat med den svenska sommaren än det fantastiska bäret jordgubbe? Tänk dig en varm sommardag med solen i ögonen och en skål fylld av jordgubbar med mjölk – eller varför inte lite gubbar och bubbel på midsommar?


Giphy

Samma orosmoment fyller dock svenskarnas sinne varje år. Tänk om jordgubbarna blir försenade? Tänk om skörden varit dålig? VAD SKA HÄNDA MED SOMMAREN DÅ?

Nyheter24 bestämde sig för att gå till botten med frågan och kontakta de större butikerna som står för en del av försäljningen. Vädret har ju varit extremt skumt, men vi kan lugna er med att jordgubbssäsongen ser lovande ut.

TT

På Coop har gubbarna redan börjat säljas, till ett lite högre pris. Senare sjunker priset en aning och det ser redan bättre ut än förra året.

– I fjol var ett riktigt dåligt år för svenska jordgubbar. I år ser det betydligt bättre ut och vi räknar med att ha bra tillgång på svenska jordgubbar med normala priser, säger Tobias Rydergren, pressansvarig för Coop, till Nyheter24. 

Han menar dock att de senaste veckorna varit svala, vilket påverkar skörden negativt. Däremot tror han på ett stort lager med svenska jordgubbar lagom till midsommar.

Samma prognos kommer från Ica. Där lovar man redan från nästa vecka att ett större lager kommer rulla in hos Ica-handlare runt om i landet. 

– Det ser ut som det kommer finnas gott om jordgubbar till midsommar men vädret fram till midsommar påverkar naturligtvis, säger Anna Hedström, pressansvarig för Ica, till Nyheter24.

TT

I veckan skrev SVT att de skiftande temperaturerna som varit ett faktum det här året givetvis påverkat skörden. Däremot verkar våra svenska jordgubbar stått på sig och det kommer definitivt finnas nog med jordgubbar till alla köpsugna lagom till midsommar.

Men det är alltid svårt att sammanfatta förutsättningarna för jordgubbsskörden.

– Vi ska komma ihåg att Sverige är ett långt land och har vädervariationer. Det kan vara regn i väst och full sol i öst. Särskild kalluft med frost kan vara väldigt lokalt, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s Trädgårdsdelegation, till SVT Nyheter.

TT

Läs också om den fruktade flugan som kan förstöra mycket för skörden av bland annat jordgubbar

Eller kolla synen – vad är det för färg på jordgubbarna på den här bilden?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du äta mycket jordgubbar i sommar?
Tack för din röst!