En tumregel är att fastighetsägaren alltid ansvarar
Vems ansvar är det att snöröjning och skottning av tak sker? - Foto: TT/maxPixel (montage n24)

Vems ansvar är det att sköta snöröjningen? Här är svaret

Om du äger en villa – eller en bostadsrätt – så kan det vara ditt ansvar att all snöröjning sker så att ingen skadar sig. Här får du fullt koll på vad som gäller.


Vintern strålar med sin närvaro och runt om i Sverige ligger snön bestämt kvar. Här kan du läsa varför det är så kallt i Sverige just nu. Men trots att snön kan vara vacker att titta på så kan den samtidigt vara riktigt farlig.

Särskilt den snö och is som ligger på taken och som kan ramla ner på förbipasserande.

Det leder oss till frågan: vems ansvar är det egentligen att röja bort snön? 

Polisen i småländska Torsås skrev på måndagen ett kort meddelande till allmänheten som kort och gott beskriver att det är fastighetsägaren som måste ta bort all is och snö så att ingen person eller någons egendom kan skadas:

Har du koll på vad som gäller? Bild: TT/Facebook

Men vad innebär det här i praktiken? Vi bryter ner det i tre ämnen som alla bär olika ansvar i att röja bort farlig snö från taken. Precis som polisen skriver så är det alltid fastighetsägaren som har ansvaret (enligt svensk lag), men det kan se lite olika ut beroende på hur din bostadssituation ser ut.

Det här gäller om du bor i en bostadsrätt:

Det framgår inte specifikt i lagen, men standard är att det är bostadsrättsföreningen som står som fastighetsägare och har därmed fullt ansvar för att snöröjning sker. Så väl som från tak till att minska risken för att folk halkar i anslutning till lägenhetshuset. Föreningen har också ansvar för vad som händer om inte skyldigheterna fullgjorts.

I bostadsrätter kan också ansvaret överlåtas till fastighetsförvaltare som kan vara boende i fastigheten.

Det här gäller om du bor i en hyresrätt:

Hyresvärden är fastighetsägare och har fullt ansvar för att snöröjning sker. Det finns också bestämt att ingen hyresgäst kan ha ansvar för att snöröjning sker – men däremot kan en fastighetsförvaltare eller arrendator ha ansvaret för lägenhetshusets snöröjning.

Det här gäller om du äger en villa eller radhus:

Det ser olika ut i Sveriges alla kommuner för vem som är skyldig till att röja snö. Kommunen är alltid skyldig för områden med stadsplan – men om huset eller villan befinner sig utanför stadsplanen är det återigen fastighetsägaren som står skyldig till att snöröjning sköts.

Här gäller det alltså att hålla koll på eventuell rasrisk inom den enskilda tomten – och om fastigheten är i anslutning till en trottoar. Det gäller att själv kolla upp vilka regler som gäller, för om någon halkar på trottoaren utanför ditt hus kan du tvingas betala skadestånd.

Många kommuner erbjuder hjälp till att skotta tak till ett reducerat pris, skriver juristsajten Minilex.

Vad kan då hända om fastighetsägaren inte sköter sig?

Det finns en skadeståndsskyldighet gentemot den som skadar sig genom att ramla eller få snö över sig – och det räcker inte med att sätta ut en skylt där det varnas för snöras och halkolyckor. Med andra ord kan det bli en dyr peng för fastighetsägaren.

Ansvaret ser olika ut beroende på hur och var du bor i landet. Bild: TT

Svenskarna har dessutom dålig koll på vad som gäller. Enligt försäkringsbolaget If, som nyligen gjort en undersökning, har hälften av alla tillfrågade inte koll på vilka lagar och regler som gäller för snöröjning. 

– Inom Stockholm kommun är det dessutom lite olika vad som gäller i olika områden. Det är mycket förvirrande och svårt att hitta information om vad som gäller, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

För att ta reda på vad som gäller för dig så ska fullständig information finnas tillgänglig på kommunens hemsida.

Läs också en debattartikel från en norrländsk politiker som ger tips till alla stockholmare om snökaoset.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på reglerna?
Tack för din röst!