Här är förklaringen till varför det är så kallt i Sverige just nu

- 28/02/2018, 16:33 -

Just nu är det kallare i flera delar av Europa än i Arktis och forskare varnar för att det här är något som kan komma att hända allt oftare.

Det är nog ingen som har missat det extrema vintervädret som råder i Sverige just nu, med kaos på vägarna och i flygtrafiken som följd

Men det är inte bara i Sverige som vädret är galet, utan hela Europa har drabbats av kylan. Till och med platser så långt söderut som Rom, Capri och Korsika har råkat ut för snöfall.

Snötäckt Colosseum i Rom
Så här är vi inte vana att se Colosseum i Rom. Bildkälla: AP

Men vad är då anledningen till det ovanligt kalla vädret? Jo, det beror faktiskt på att Arktis är ovanligt varmt. De rekordvarma temperaturerna på runt åtta minusgrader – 20 grader varmare än normalt – har chockat forskarna.

När värmen från Arktis släpps ut i atmosfären kan det störa den jetström av luft som färdas på cirka elva kilometers höjd över jorden, vilket ger oss kallare väder längre söderut. 

– Jetströmmen blir vågigare, vilket gör att kallare luft kan sprida sig längre söderut och varmare luft längre norrut, förklarar Nalan Koc, forskningschef vid Norska Polarinstitutet, för Reuters.

Isbjörn bland isflak på Arktis
En isbjörn bland isflak i kanadensiska Arktis. Bildkälla: TT

De höga temperaturerna i Arktis beror på att när polarisarna smälter exponeras varmare vatten vilket i sin tur leder till att mer värme släpps ut i atmosfären. 

Faktum är att Arktis isar i år är på en rekordlåg nivå, skriver Mashable. Dessa klimatförändringar beror enligt många forskare på växthuseffekten. 

Erik Solheim som är ordförande för FN:s miljöprogram säger till Reuters att det ovanliga vädret är en del i ett större mönster av förändringar, som orsakas av utsläpp av växthusgaser. 

Det är alltså möjligt att det är vi människor som är orsaken till den rekordkalla vintern.

Här kan du se skrämmande bilder på hur klimatförändringarna har påverkat jorden de senaste 70 åren.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du trött på kylan?