Ägg har blivit nyttigare

Svenska påskfirare kan äta ägg med extra gott samvete.


Ägg är nämligen nyttigare än Livsmedelsverket tidigare trott.

– Äggen innehåller högre halter av vitamin, folat, zink och jod än vi har sett vid tidigare mätningar, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har studerat näringsinnehållet i nära 500 ägg i en ny undersökning. De preliminära resultaten visar att ägg är en viktig E-vitaminkälla, samt att de är rika på folat, jod och selen. Dessutom innehåller ägg bland annat järn och zink.

– De näringsvärden som fanns innan var från 80-talet, och vissa värden är nu högre än tidigare. Förklaringen ligger i att värphönsfodrets sammansättning förändrats något över åren, säger Therese Schultz, vd för branschorganisationen Svenska ägg.

Ekologiska ägg innehåller något högre halter av vissa vitaminer och spårämnen än konventionella ägg.

– Fast inte tillräckligt mycket högre för att det näringsmässigt ska vara någon skillnad på att äta ekologiska och vanliga ägg, tror Wulf Becker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!