Människor som tittar på stjärnor, supermåne.
Under dagen har du chansen att bevittna en supermåne. - Foto: Pixabay / Johan Nilsson TT/TT

Supermånen i februari 2019 – så ser du den som bäst

Missade du supermånen när den tittade fram i januari förra gången? Oroa dig inte – nu har du chansen att se den igen. När då? Redan idag!


Har du stjärnkikaren redo? Om inte, så är det nog dags att ta fram den. Under tisdagen kan man nämligen få en blick av det oerhört vackra fenomenet som vi kallar för en supermåne.

Det betyder att vi som människor kommer att uppfatta månen som mycket större än vad vi normalt brukar göra. Rätt så häftigt va?

Under 2019 beräknas vi att kunna skymta tre stycken supermånar och den som inträffar under tisdagen är då den andra av dessa tre. Det är dessutom den största och starkast lysande supermånen på hela året!

Bild på en supermåne i Norge. Bildkälla: Paul Kleiven NTB scanpix/TT

Varför ser månen så mycket större ut?

Under en supermåne så kan den se rätt så gigantisk och kanske rent av skrämmande ut för de som inte har koll på fenomenet. Så blir du orolig när du ser månen under dagen behöver du inte oroa dig – det är en fullt normal grej.

– Historiskt sett finns det inte någon astronomisk definition. Men man kan säga att en supermåne är när det är en fullmåne samtidigt som månen är så nära jorden som möjligt, förklarar Markus Janson, docent i astronomi på Stockholms universitet till Nyheter24.

När ser man den som bäst?

En väldigt bra fråga som du säkerligen ställer dig. Till skillnad från vad många kanske tror så kommer vi faktiskt att kunna se fullmånen som bäst klockan 16.54 idag, alltså i princip mitt på dagen, enligt sajten Månen.

Men varför är den som störst då och kan man se den senare? Ja – du behöver inte oroa dig, du kommer även att kunna se den senare under dygnet. 

– Det finns en slags optisk illusion som gör att månen ser större ut om den ligger närmare horisonten. Sen stiger månen ju senare tiden blir. Tittar man på månen runt 20.00 så är den ändå 24 grader över horisonten och då ser den också ganska stor ut, säger Janson.

Var ser man månen som bäst?

Men var kan man se supermånen som bäst i vårt land? Enligt Markus Janson så beror det inte direkt på vart man befinner sig utan mer hur vädret är på din ort.

– Det handlar till största del om vädret, man bör ha tur att befinna sig på en klar plats. Sen kan tiden variera i lite olika delar av landet gällande när månen stiger över horisonten.

Hur fångar man supermånen på bild?

Det är inte ovanligt att det dyker upp en uppsjö av vackra bilder på supermånar när fenomenet väl inträffar. Men hur gör man för att ta en bra bild?

Du kan enkelt snappa en bild med en mobilkamera till och med, men en systemkamera är att föredra i sådana här tillfällen. Men är mobilen det enda du har att tillgå? Då finns det några tips och tricks!

– Försök zooma på skärmen. Tryck fingret på skärmen där du vill ha rätt exponering och skärpa. Sedan kan du testa att göra lite olika exponeringar (plus/minus), säger proffsfotografen Andreas Joakimson i en intervju med SVT och fortsätter:

– Sedan kan det ju väldigt snyggt att plåta lite mer översiktsbilder där månen är överexponerad men skapar fint kvälls- eller nattljus. Kan bli mycket vackert över en skog eller sjö med mera. Stäng generellt alltid av blixten på långa avstånd (inget autoblixtläge på).

Supermånen är dock inte det enda mystiska fenomenet man kan uppleva, ibland inträffar även blodmånar. Här kan du ta reda på mer om vad en blodmåne egentligen är!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att försöka ta en titt på supermånen?
Tack för din röst!