- Foto: Gorm Kallestad/Henrik Montgomery /TT

Yasmine, 9, misshandlades och hotades av familjen – ska ändå utvisas

Yasmine, 9, har kommit blåslagen till skolan. Hon har blivit misshandlad med hammare av sin styvmamma. Nu är hon i trygghet, men Migrationsverket vill skicka tillbaka henne till helvetet. De menar att en utvisning inte skulle påverka henne negativt.


Yasmine, 9, är livrädd. Livrädd för att skickas tillbaka till sitt hemland, där misshandel, dödshot och brutalt våld väntar på henne. 

Fallet med Yasmine, som egentligen heter något annat, har väckt starka känslor på sociala medier under den senaste veckan. Ett inlägg från opinionsbildaren Jonatan Alfvén har delats nästan åtta tusen gånger – tusentals människor har engagerat sig för flickan. 

Har bott i Sverige halva sitt liv

När Yasmine kom till Sverige 2014 bodde hon tillsammans med sin pappa och styvmamma. Då präglades Yasmines vardag utav psykisk och fysisk misshandel – samt dödshot och hot om våld, enligt handlingar från socialtjänsten och Migrationsverket, som Nyheter24 tagit del av.

Pappan utvisades hösten 2018 och efter det har Yasmine varit utan vårdnadshavare. Uppgifter från släktingar säger att styvmamman bor tillsammans med pappan i hemlandet och att våldet och hoten kommer att fortsätta om Yasmine utvisas. 

Inledningsvis fick hon en biljett bokad till hemlandet daterat 17 juni. Men hennes släkting skickade då en skrivelse till Migrationsverket om att skjuta upp verkställigheten och att Yasmine skulle beviljas uppehållstillstånd.

Blev slagen med hammare mot hjärtat

"Jag kommer döda dig". Det har Yasmin fått höra från sin styvmamma, enligt samtal med skolkurator. 

Två gånger under hösten kom Yasmin till skolan blåslagen i ansiktet – det var när styvmamman fortfarande fanns i landet. 

På Yasmines skola har både kurator, rektor och Yasmines klasskamrater slagit larm, skriver socialtjänsten. 

I en handling från socialtjänsten står det att Yasmine "berättar att styvmamman har slagit henne med en hammare i huvudet och mot hjärtat/bröstkorgen".

Just nu är hon fri från styvmamman, och bor i trygghet hos en familj i Västsverige – men Migrationsverket vill utvisa henne till hemlandet, trots att ingen kan ta emot henne där, och att hon är rädd för att misshandeln ska fortsätta. 

Yasmine har också uttryckt känslor över att hon inte vill leva längre om hon tvingas tillbaka till hemlandet. 

"Självmordsbenägen" är ordet som används i Migrationsverkets handlingar. 

Migrationsverket ser ingen anledning att ändra sig

Men trots skolans oro och uppgifterna till socialtjänsten kommer Migrationsverket alltså inte att ompröva sitt beslut. 

Varför inte? Jo, eftersom man inte anser att de nya uppgifterna kan bevisas. Migrationsverket har inte kunnat försäkra sig om att Yasmine verkligen far illa eller att en utvisning skulle påverka hennes hälsa negativt. 

Läget i hemlandet anses heller inte vara så pass allvarligt att en utvisning inte kan verkställas. 

Den familj som finns i hemlandet används till och med som anledning för att Yasmine ska kunna utvisas, eftersom de anses vara ett ”socialt nätverk”. Detta alltså trots anmälningarna om grov misshandel. 

Att pappan uppgett att ingen kan möta Yasmine i hemlandet avfärdas också  – Migrationsverket har fått uppgifter om att landets myndigheter kan sköta mottagandet. Det blir alltså i så fall tjänstemän från staten som Yasmine aldrig träffat som hämtar upp henne. 

Men på Migrationsverket vill man inte uttala sig om fallet. 

– För att vi ska kunna svara på frågor i ett enskilt ärende så behöver vi en fullmakt. Vi får inte svara på enskilda fall utan den på grund av sekretess. Finns det en fullmakt svarar vi mer än gärna på frågor, säger Migrationsverket presstalesperson Mardin Baban till Nyheter24.

Det här fallet har väckt starka reaktioner över hela landet, men inget händer. Är det helt meningslöst för privatpersoner att engagera sig och försöka påverka? 

– Jag kan inte svara rent generellt. Man kan efter att ett beslut vunnit laga kraft begära verkställighetshinder. Då måste man anföra ny bevisning i ärendet som man tidigare inte prövat. Det kan personen i fråga göra, eller någon annan som är insatt i ärendet, så länge det är ny bevisning. 

Yasmine heter egentligen något annat. Ingen på bilden eller videon i artikeln har något med fallet att göra. 

Mer nyheter: Hjälporganisationens vädjan: Låt Yasmine stanna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!