Hjälporganisationens vädjan: Låt Yasmine stanna

- 27/06/2019, 16:58

Marielle Westlund, grundare av hjälporganisationen Pay It Forward, tycker att Migrationsverkets utvisningsbeslut i fallet med Yasmine, 9, är orimligt. – Barn har rätt till en rättssäker process, men det har inte Yasmine fått, säger hon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Yasmines utvisningsbeslut som hänger över henne, trots att hon riskerar misshandel och dödshot i hemlandet.

Marielle Westlund, från hjälporganisationen Pay It Forward, har direktkontakt med familjen som skyddar Yasmine – och kan vittna om att flickan mår väldigt dåligt. 

"Hon är i ett traumatillstånd" 

– Yasmine mår inte bra och är väldigt orolig. Hon är i ett traumatillstånd. Vi jobbar just nu tillsammans med en jurist för att hitta lösningar så att Yasmine får sin rätt, säger hon till Nyheter24. 

Hon menar att processen med de olika myndigheterna inte har gått rätt till – och att flickan har blivit orättvist behandlad. 

– Det är så många delar i den här processen som gått fel, både från socialtjänstens sida och Migrationsverkets sida. Det kommer att ske anmälningar via polisen och via IVO, säger hon. 

Marielle Westlund tycker att Migrationsverket hade kunnat göra en annorlunda bedömning av fallet.

– Det är en fråga om tolkningar, och det går att göra tolkningar till flickans fördel.

"Det är inte rimligt"

Hon fortsätter:  

– Det är inte rimligt att utvisa en flicka som inte har blivit rättvist behandlad eller rättvist bedömd. Barn har rätt till en rättssäker process men man har inte gett henne den möjligheten.

Hjälporganisationen har försökt ta hjälp av allmänheten för att påverka beslutet till Yasmines fördel. 

– Vi har uppmanat folk att skriva till Migrationsverket. De måste få veta att vanliga svenskar inte tycker att det här är okej. Fler ska inte behöva hamna i Yasmines situation, säger hon. 

Yasmine heter egentligen något annat. Ingen på bilden eller videon i artikeln har något med fallet att göra.