Skolelever i Lindesberg kommer serveras filmjölk till lunch.
Skolelever i Lindesberg kommer serveras filmjölk till lunch. - Foto: Fredrik Person/TT, Wojtek Radwanski/TT

Kommunens beslut: Skolelever ska serveras filmjölk till lunch

Ett beslut har tagits i Lindesberg kommun, vilket innebär att elever i högstadiet och gymnasiet kommer att serveras filmjölk till lunch en gång i veckan i tre månader. Detta efter att kommunen tvingas skära ned på budgeten.


Måltidsenheten i Lindesberg kommun har under en tid varit tvungna att komma på en ekonomisk plan för att kunna hålla sig inom den bestämda budgeten.

Beslutet?

Skolelever på högstadiet och gymnasiet kommer att serveras filmjölk till lunch i skolan en gång i veckan i tre månader, rapporterar Lindenytt.

Enligt skollagen är däremot kravet att måltiderna som serveras till eleverna ska vara näringsrika och kostnadsfria. Lunchen ska stå för runt 30 procent av ungdomarnas energibehov.

Inte nöjda

Kommunens kostchef Louise Auer är, som många andra som varit ansvariga för beslutet, inte helt nöjd med resultatet.

– Personligen tycker jag att vi borde kunna titta på det igen för att vara helt säkra på att det är rätt beslut, men det är inget roligt beslut att fatta när man jobbar med mat, förklarar hon till Lindenytt.

Hon förklarar vidare att måltidsenheten bad politiker att komma fram till en lösning, för att spara på pengar. De hade därför lämnat in flera förslag, varav detta var ett av dem, skriver Lindenytt.

Eleverna kommer alltså få filmjölk till lunch en gång i veckan under en tremånaders-period, efter det ska prövotiden utvärderas.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är filmjölk till lunch näringsrikt nog?
Tack för din röst!