Anders Tegnell förstår inte kritiken
Anders Tegnell förstår inte kritiken Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 - Foto: Anders Wiklund/TT

Anders Tegnell: Jag kan inte förstå kritiken

Smittspridningen i Sverige har ökat kraftigt. Tvärtemot vad Anders Tegnell förutspådde. Ändå är han oförstående för den kritik som riktas mot honom. "Jag kan inte förstå den", säger Tegnell till Aftonbladet.


I september kom en positiv rapport från Folkhälsomyndigheten till regeringen. 

Smittspridningen skulle vara relativt låg det närmaste året – men det blev precis tvärtom.

Anders Tegnell, som varit både hyllad och ifrågasatt under pandemin, har fått kritik för att han försökt tona ner en andra våg.

– Jag kan inte förstå den. I andra länder har man varit inne på att det här är något vi kommer bli av med helt och hållet. Vi har varit tydliga med att det här är en sjukdom som kommer att finnas kvar under lång tid, säger han till Aftonbladet.

Läs mer: Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig

Spricka med Löfven

Efter att Sverige infört hårdare restriktioner, som att stänga krogarna vid 22, har det pratats om en spricka mellan Stefan Löfven och Tegnell. 

Men det ska det inte ligga någon sanning i.

– Nej inte alls. Det är inte mig han har förtroende för utan myndigheten och det förtroendet kvarstår helt orubbat. Där är framförallt min chef Johan Carlson som har dialogen och det finns inga signaler om något sådant, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: 

Nu utreds åtta nya coronafall – kan ha blivit smittade av minkar

Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat

Läkare misstänks dödat covid-patienter: "Jag stod inte ut"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!