Lördag 21 Maj
Stockholm

Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat

Färre dör i covid-19 på sjukhus
Färre dör i covid-19 på sjukhus. Foto: Björn Larsson Rosvall / Johan Nilsson/ TT

Dubbelt så många som vårdas på sjukhus med covid-19 överlever idag – jämfört med i våras. Vad det beror på ger den nya siffrorna inget svar på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I mars dog 20 procent av alla corona-sjuka som lades in på sjukhus inom 14 dagar. Detta enligt en ny studie som bygger på Socialstyrelsens covid-19-databas över 15 761 patienter.

I oktober i år var samma siffra 9 procent – en halvering. 

 – Det är bättre odds att överleva, vilket är ett positivt budskap till allmänheten, säger Håkan Hanberger, professor och överläkare vid infektionskliniken på Linköpings universitetssjukhus, och en av författarna bakom studien till Svenska Dagbladet.

Läs mer: Ny forskning: Så kort tid smittar corona

Blodförtunnande medicin

Studien visar inte vad den minskade dödligheten beror på, men Hanberger tror att förbättrad andningsvård och medicinering med blodförtunnande medicin för att motverka stroke kan vara två av faktorerna.

– Eftersom vi inte vet orsakerna till den minskade dödligheten är vi inte säkra på hur det kommer att bli framöver, säger Hanberger till SvD och fortsätter: 

– Vi hoppas ändå att nedgången under första vågen innebär att dödligheten under en andra våg kommer att vara högst som det var i slutet av första vågen.

LÄS MER:

Läkare misstänks ha dödat covid-patienter: "Jag stod inte ut"

Tredje vågen av corona – dessa länder förväntas drabbas värst

Detta kan du dömas för om du träffar folk när du är sjuk i corona


Kommentera
Kopiera länk
Dela