Foto: Stina Stjernkvist/Jean-Christophe Bott/TT
Foto: Stina Stjernkvist/Jean-Christophe Bott/TT

Meditation kan leda till psykisk ohälsa – enligt ny studie

Ångest, depression och vanföreställningar är inte vad de flesta förknippar med meditation – men enligt en ny studie från USA och Brasilien är det inte helt ovanligt att drabbas av.


Meditation och mindfulness lyfts fram som ett bra alternativ för den som söker avslappning – och sig själv.

Men även solen har sina fläckar, och det är inte helt ovanligt att meditationsutövare drabbas av negativa effekter.

Det menar forskare från USA och Brasilien, som publicerat en sammanställning av studier på ämnet i tidsskriften Acta Psychiatrica Scandinavia. 

Foto: Matias Delacroix/TT

Ångest och depression

Efter att ha studerat 55 rapporter konstaterade forskarna att åtta procent av utövarna drabbats av fysiska eller psykiska men i efterhand. Vanligast var de psykiska effekterna, främst ångest och depression.

Med på listan fanns även psykoser, hallucinationer och vanföreställningar. 

Till Aftonbladet vittnar Pamela, 23, om liknande problem orsakade av meditativa övningar och program:

– Det jag upplevde var att jag blev jättelåg, det var som att falla ner i ett svart hål och jag kom inte upp därifrån. Det kändes som att meditationen utlöste något som gränsade till depression, en depressiv sida av mig, säger hon. 

Forskarnas förhoppning är att studien ska nyansera bilden av meditation och mindfulness, eftersom "överdrivet mycket" fokus läggs på dess positiva effekter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Helt normalt"

Men det håller inte Michael Lindqvist på Stockholm Meditation nödvändigtvis med om. 

Till Nyheter24 beskriver han meditation som en längre process, där fokus alltid ligger på utövarens välmående. Men att vissa upplever processen som tuff i perioder – det är inte helt ovanligt:

– Om man mediterar, och gör det under en längre tid, är det helt normalt att stöta på jobbiga känslor längs vägen. Då gäller det att få rätt slags hjälp, så man kan släppa- och tömma ut den oron, säger han.

Enligt Lindqvist kan en undersökning därför få väldigt olika resultat, beroende på vart i den meditativa bearbetningsprocessen det utvalda stickprovet befinner sig.

– Har de har fått någon hjälp med de här svårigheterna, eller har man bara lämnats åt sitt öde? Det är viktiga frågor att ställa sig, säger Lindqvist till Nyheter24. 

Läs mer: Nyaste trenden inom hudvård: yoga för ansiktet

Läs mer: Studie: Kraftig ökning av psykisk ohälsa under coronapandemin

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!