Var tredje polis som jobbar i utsatta områden mår psykiskt dåligt
Var tredje polis som jobbar i utsatta områden mår psykiskt dåligt - Foto: Adam Ihse/TT

Var tredje polis som jobbar i utsatta områden mår psykiskt dåligt

En ny undersökning visar att poliser upplever höga krav vilket har resulterat i att de har haft svårt att fullfölja sina uppdrag i Stockholms utsatta områden.


Poliser som arbetar i utsatta områden utsätts för hot och våld under arbetstid. Allmänheten har även generellt låg benägenhet att samarbeta med polisen, detta enligt en ny undersökning vid Umeås universitet. 

Enligt undersökningen är det en tredjedel av poliserna som jobbar under dessa omständigheter som känner sig nedstämda. 

Kopplingar mellan arbetsmiljö och hälsa 

Enligt Malin Eriksson, professor i socialt arbete vid Umeå universitet, visar enkätstudier att det finns olika kopplingar mellan de anställda polisernas arbetsmiljö, hälsa och privatliv: 

– Gällande psykisk hälsa skattar ungefär en tredjedel av de polisanställda symtom på nedstämdhet. Ungefär lika många skattar också symtom på att vara uppvarvade och ha svårt att slappna av, samt att de sover för lite men ändå känner sig energiska eller att de utsätter sig för fler risker än normalt. 

Polisregion Stockholm har initierat en satsning kallad Initiativ Mareld för att stötta poliser som arbetar i utsatta områden där man i arbetet exponeras för hotfulla stressituationer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!