PAN har rekommenderat att polisen ska få en varning.
PAN har rekommenderat att polisen ska få en varning. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polis uttryckte sig rasistiskt – kan få disciplinärt straff

Polismannen kallade en person för n-ordet och sa att han skulle ”ut och banka afghaner” .
Nu kan disciplinära åtgärder vänta.
– Rasistiska uttalanden hör inte hemma hos polisen, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande i Polisförbundet.


En polis i Stockholmsområdet har blivit anmäld till polisens personansvarsnämnd, PAN. Anledningen är att mannen, som är i 60-årsåldern, har uttryckt sig rasistiskt flera gånger. 

Enligt uppgifter till Mitt i, ska polisen i våras ha sagt till sina kollegor att han ”ska ut och banka afghaner”. Vid ett annat tillfälle ska han ha kallat en person som gick förbi polisbilen för n-ordet.

"Slänger ur mig grodor"

Polismannen försvarar sig med att han har en tendens att ”slänga ur sig grodor”. Han säger att ärendet ger en skev bild och att han inte är rasistisk. 

Som förklaring till att mannen använde n-ordet säger han att han bara beskrev det han såg. 

PAN har rekommenderat varning

PAN har nu rekommenderat att mannen ska få en varning. Det är den mildaste av påföljderna vid disciplinära åtgärder. De hårdare åtgärder som finns är löneavdrag, uppsägning eller avsked.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, men generellt kan vi säga att rasistiska uttalanden inte hör hemma inom polisen. Poliser arbetar för att ställa till rätta, skapa trygghet och hjälpa alla människor i Sverige,  säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande i Polisförbundet och ledamot i PAN till Nyheter24 och fortsätter:  

– Det bygger på att man jobbar för ett starkt förtroende och en tillit i hela samhället. Rasistiska uttalanden skadar denna tillit.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!